Hot News
Vladimir Putin despre armele viitorului
15/05
La ce concluzii a ajuns Lavrov după întâlnire cu Pompeo
15/05

Expert: SUA ar putea crea o alternativă la NATO

Foto:TASS

”Dacă Europa va încerca, totuși, să creeze propriile structuri militare, Statele Unite vor iniția o dezbinare în interiroul UE și vor înființa o alternativă la NATO”, a declarat pentru publicația VZGLIAD analistul german Alexander Rahr, comentând scrisoarea trimisă de Pentagon la Bruxelles, prin care Washingtonul cere statelor membre să pună capăt proiectelor comune din domeniul apărării.

”Avertismentele venite de la Washington privind consecințele economice și politice în cazul în care UE va continua să lucreze la propriile proiecte de apărare constituie un ultimatum, rostit pe un ton de șef care nu recunoaște nici o altă alternativă”, crede politologul german.
Autorii scrisorii estimează, printre altele, că actualele planuri ale Uniunii Europene din domeniul apărării sunt o amenințare la adresa deceniilor de integrare transatlantică a industriilor de apărare și a colaborării militare din cadrul NATO. Printre altele, Washingtonul este nemulțumit de adoptarea Regulamentului privind Fondul European de Apărare, care permite statelor membre să invite țări neeuropene la aceste proiecte, care însă vor rămâne proprietate absolută a UE.

”Americanii nu vor ca influența lor în Europa să scadă sau să se reducă la simple comenzi militare. De aceea, pornind de la propriile interese, SUA au consolidat constant NATO, pentru ca, prin intermediul organizației, să țină Europa sub papucul lor. O strategie normală pentru SUA, care consideră că ei au câștigat și Primul și al Doilea război mondial, că au învins în în războiul rece și, în calitate de trofeu, au primit Europa în proprietate proprie”, a continua interlocutorul publicației menționate.

”Americanii sunt convinși că Europa trebuie să plătească NATO. Iar cea mai bună dovadă în acest sens o constituie discuția în cadrul căreia s-a dezbătut la modul cel mai serios, că fiecare stat european trebuie să verse 2% din PIB într-o visterie comună pentru alianța nord-atlantică”, a amintit politologul.

”Pe mine mă uimește naivitatea unor europeni, în special germani și francezi, care cred că pot, împotriva dorinței SUA, să construiască vreo apărare europeană. America se va opune din toate puterile. Va spune, în primul rând, că voi sunteți obligați să plătiți pentru NATO, nu armatele noastre, iar dacă veți crea, într-un final, propria armată, uitați de NATO. Cred că, într-o astfel de situație, americanii vor înființa o alternativă la NATO – o alianță a celor mai loiali dintre aliații lor”.

În opinia lui Rahr, americanii sunt susținuți, în primul rând, de Polonia, Marea Britanie, România și statele baltice, care, deși nu sunt foarte puternice ca restul țărilor europene, au un cuvânt de spus în NATO.

”Pentru americani, Germania și Franța nu sunt chiar atât de interesante. Nicăieri nu vor să lupte de partea SUA, nu vor să plătească, ba se gândesc să mai înființeze o structură militară concurentă. Iar aici Europa este amenințată de o foarte serioasă dezbinare. Fără să depună prea mult efort diplomatic, SUA vor obține sprijinul est-europenilor, pentru care armata NATO pare mai interesantă decât cea europeană. În general, cea mai mare parte a țărilor membre NATO vor renunța, sub presiunea SUA, la ideea alianței paneuropene de securitate. Prin urmare, Germania și Franța vor pierde. Este cel mai posibil scenariu al evoluției evenimentelor”, a apreciat expertul.

Declarația Washingtonului privind consecințele economice și politice, în cazul în care UE va continua să lucreze la propriile proiecte de apărare, constituie, de fapt, un avertisment pronunțat pe ton de șef care nu recunoaște nici un fel de alternative. În opinia lui Rahr, este pentru prima dată când luările de poziție ale administrației americane privind alianțele militare sunt formulate în această cheie față de UE, deși, ținând cont de atitudinea SUA vizavi de NATO, este straniu că acest lucru nu s-a întâmplat mai devreme.

”Fără să stea pe gânduri, americanii vor dezbina Europa dacă ea, în pofida avertismentelor venite de la Washington, va continua să creeze structuri militare proprii. Iar singura șansă, pentru Europa, de a deveni independentă de SUA este să înceapă să se gândească la o strategie de apărare proprie. Da, trebuie găsiți noi parteneri strategici, trebuie revizuite relațiile internaționale, inclusiv cu Rusia și China. Drumul în această direcție nu va fi deloc ușor, dar posibil în perspectivă”, a concluzionat Aleksander Rahr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875213