Hot News
Rusia nu acceptă concesii din politețe
16/05
Trei regimente de aviație dotate cu Su-57
16/05

Nord Stream-2. Politologul german explică poziția cancelarului Merkel

Nord Stream 2: Per aspera ad astra!/Foto: RIA Novosti

Declarația cancelarului german, Angela Merkel, potrivit căreia, noua legislație a Uniunii Europene nu poate împiedica realizarea proiectului Nord Stream-2, demonstrează că Germania nu este o ”republică bananieră” și că va lupta pentru interesele ei, a explicat, pentru RIA Novosti, politologul Aleksander Rahr.

Comisia europeană nu poate opri realizarea proiectului gazoductului Nord Stream-2, în pofida adoptării amendamentelor la Directiva UE a gazelor, a afirmat Merkel, adăugând că, în opinia ei, proiectul este ”acceptabil”, cu condiția menținerii tranzitului de gaze rusești prin Ucraina.

”Germania rămâne la poziția ei, va construi Nord Stream-2. Toate contractele sunt semnate. În ultimă instanță, Germania nu este o republică bananieră, unde ba se aprobă ceva, ba nu se mai aprobă. A fost o decizie dificilă, dar a fost minuțios analizată. Germania pornește de la interese economice, politice, inclusiv ale întregii Europe; decizia a fost convenită la nivelul UE. Mereu au existat atacuri împotriva Nord Stream-2, dar ele vin din Congresul american, din administrația americană, având trei obiective – distrugerea economiei ruse, dorința de a vinde propriile gaze naturale lichefiate și intenția de a determina Rusia să plătească pentru refacerea Ucrainei. Merkel știe toate aceste lucruri, care nu au logică pentru ea, întrucât este doar politică. De aceea, se va opune acestei presiuni. Nord Stream-2 va fi construit, chiar dacă vor mai fi multe bătălii”, crede Rahr.

Potrivit aprecierilor sale, spirala conflictului dintre Germania și SUA, dintre UE și Statele Unite continuă să se învârtă, iar dovada o constituie anularea bruscă a recentei vizite, la Berlin, a secretarului de stat american, Mike Pompeo.

”Anularea acestei vizite are o grămadă de motive. Este un semnal nu doar pentru Germania, ci pentru toată Europa și anume faptul că Statele Unite nu îi iau în serios pe partenerii lor europeni. Este evident că între SUA și UE nu vor mai exista relațiile de acum 10-15 ani. America ne tratează ca pe o piață. Iar faptul că Europa se apără, nu le mai convine americanilor. Pe de altă parte, în Europa situația este calmă, nimeni nu îi atacă și nu vrea să îi atace. Dar, dacă europenii vor refuza să finanțeze NATO, acest lucru va conduce la un mare conflict”, crede expertul.

În aprilie, UE a adoptat amendamentele la Directiva gazelor naturale, care vizează activitatea gazoductelor marine și, prin urmare, prevederile ei se extind și asupra conductei Nord Stream-2. Modificările documentului vor intra în vigoare la 23 mai, după care, statele membre au la dispoziție nouă luni pentru introducerea noilor reguli în legislațiile naționale, menționează RIA Novosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875135