Hot News
Putin le-a cerut partenerilor internaționali să renunțe la „lupte fără reguli”, în economia globală
15/06
Democrații moldoveni părăsesc în grabă țara
16/06

Ministerul rus de Externe a apreciat rezolvarea pașnică a crizei din Moldova

Clădirea MAE al Rusiei din Moscova/ Foto: MAE al Rusiei

Ministerul rus al Afacerilor Externe a comentat decizia Curții Constituționale a Moldovei, care și-a anulat deciziile privind dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. După cum se anunță pe site-ul oficial al ministerului, Moscova ”este mulțumită de soluționarea pașnică a crizei politice din Moldova”.

”Așteptăm din partea noului guvern de la Chișinău pași constructivi de promovare a cooperării ruso-moldovenești în diferite domenii. Moscova este gata pentru acest lucru”, se menționează în comunicatul Ministerului de Externe.

Tot azi, la 15 iunie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova și-a anulat deciziile anterioare, care au agravat criza politică din țară.

La 8 iunie, Partidul Socialist din Moldova, aliat politic al președintelui Igor Dodon, s-a înțeles cu blocul pro-european pentru a acționa împotriva Partidului Democrat, care a controlat fostul parlament. Ca răspuns, democrații au anunțat tranziția la opoziție și au făcut apel la Curtea Constituțională. Curtea a transferat prerogativele prezidențiale șefului guvernului, Pavel Filip, pentru ca el să dizolve parlamentul și să organizeze alegeri anticipate.

Dodon a anulat acest decret, iar guvernul a continuat să lucreze. El a declarat că PDM a încercat să uzurpeze puterea. După aceea, s-a făcut cunoscut că susținătorii și membrii Partidului Democrat, precum și liderul său, oligarhul Vladimir Plahotniuc, au părăsit Moldova.
Sâmbăta, guvernul țării, sub conducerea prim-ministrului Maia Sandu, s-a reunit pentru prima dată, în noua sa componență, până nu demult, clădirea Cabinetului fiind blocată de susținătorii Partidului Democrat.

În aceeași zi, Maia Sandu a declarat că Moldova este pregătită pentru cooperarea economică și comercială cu Rusia. “Suntem deschiși dialogului cu Rusia, pentru îmbunătățirea cooperării economice si comerciale cu Rusia”, a spus ea.

Totodată, ea a subliniat faptul că programul guvernamental este orientat pentru Acordul de asociere cu UE. Sandu a menționat că guvernul speră la “o vizită rapidă a echipei de la Bruxelles, care va evalua situația de aici”, pentru a “îmbunătăți relațiile și a obține finanțarea externă pe care țara nu a primit-o în ultimii ani”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875047