Hot News
Șoigu, despre conflictele lumii moderne
19/06
Ce se întâmplă în comerțul cu China
19/06

Obsesiile rusofobe vechi și noi

Flota rusă a Mării Negre urmărește manevrele NATO/ Foto: TASS

Vyacheslav Samoshkin

Ambasada Federației Ruse din București a postat, pe pagina sa de Facebook, un comentariu intitulat ”Fantoma lui James Forrestal a apărut la Constanța?”

James Forrestal a fost ministru al forțelor navale ale SUA, iar, între 1947 – 1949, ministru al apărării care, între altele, s-a făcut remarcat în timpul celui de-al doilea război mondial. Însă, a terminat prost. Era cunoscut datorită obsesiei lui privind amenințarea sovietică. Înainte de a se sinucide, în 1949, într-o clinică psihiatrică (suferea de depresie și paranoia), el repeta mereu: ”Vin rușii, vin rușii! Ei sunt peste tot. Am văzut soldații ruși!” Martorii oculari spun că rostea aceste cuvinte chiar în momentul în care s-a aruncat pe fereastră, de la etajul al 16-lea…

În acest sens, Ambasada rusă, în comentariul său, face o paralelă între delirul bietului militar american și recentul discurs al ministrul român al apărării, Gabriel Leș, rostit, însă, nu la o clinică psihiatrică, ci în staţiunea Mamaia, în cadrul Conferinţei internaţionale ”Black Sea and Balkans Security Forum”. Un discurs, se pare, nu mai puțin bolnăvicios.

Misiunea diplomatică rusă citează copios alegațiile lui G.Leș, preluate de la Agerpres. Potrivit acestuia, în materie de securitate în regiunea Mării Negre, „cea mai mare îngrijorare este Rusia”, ”Obiectivul strategic al Rusiei este să aibă dominaţia asupra regiunii Mării Negre”, ”…în Marea Neagră, Rusia are o atitudine agresivă constantă, în special împotriva Ucrainei, dar şi împotriva prezenţei aliate în zonă”, ”…a face faţă potenţialului agresor al Rusiei”; și, ca o bomboană pe colivă: ”România este inclusă ca ţintă potenţială pentru capabilităţile de atac ale Rusiei, fiind percepută ca centru de decizie NATO”.

Ultima afirmație este luată în derâdere de către autorii comentariului, fiind catalogată drept una”falsă, care face toată construcția și concluziile destul de discutabile, dacă nu chiar absurde”. ”Deciziile NATO, după cum se știe, scrie caustic Ambasada, sunt luate cu totul în altă parte și în interesul al cu totul altui stat, patria lui James Forrestal”…

În încheiere, Ambasada scrie: ”Propunem ca evaluarea corectitudinii analizei ministrului român, referitor la situația militaro-strategică din regiunea Mării Negre, să fie făcută de experți militari adevărați, din branșa cărora nu facem parte. Însă, este important să ținem minte, că Rusia este, de fapt, acuzată de presupuse „superpregătiri militare”, pe propriul său teritoriu”. Acuzații care, adăugăm noi, sunt absolut inadecvate realității. Pentru că, Rusia nu face altceva în regiune, decât să își asigure interesele de securitate națională, adoptând măsuri legitime și exclusiv defensive, da, la ea acasă.

Pe de altă parte, se poate spune că domnul Leș nu este prea original, făcând asemenea afirmații, el, pur și simplu, dezvoltând, în mod creativ, teza fostului președinte al României, Traian Băsescu, care tot spunea despre Marea Neagră că este ”un lac rusesc”.

Dar, în această privință, s-a remarcat și un alt ministru al apărării din România, Mihai Fifor, care, la un moment dat, a dezvăluit motivul pentru ”neliniștea președintelui Putin” și anume: prezența, la baza din Deveselu, a… ”rachetelor balistice” (!).

Când auzi toate acestea, îți vine, involuntar, în memorie nu atât James Forrestal, cât personajele lui Nikolai Vasilievici Gogol, autorul ”Însemnărilor unui nebun”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875061