Hot News
Vinovații de deterioarea relațiilor dintre Rusia și Georgia
26/06
Șeful OMV, despre soarta Nord Stream-2
27/06

APCE a votat pentru întoarcerea Rusiei

Foto:TASS

După nouă ore de dezbateri, membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au adoptat o rezoluție ce permite Rusiei să-și reia pe deplin activitatea. Delegația rusă a ajuns, deja, la Strasbourg.

Rezoluția, adoptată cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și nouă abțineri, a fost elaborată pe baza raportului privind ”Perfecționarea procesului de adoptare a deciziilor APCE, referitoare la prerogative și dreptul de vot”. Documentul sugera includerea, în regulamentul de lucru al APCE, a următoarei fraze: ”Drepturile membrilor de a vota, de a lua cuvântul și a fi reprezentați în Adunare și în instituțiile ei nu pot fi stopate sau retrase prin contestarea sau revizuirea prerogativelor”. Raportul cuprinde și altă decizie importantă: aceea de a acorda delegațiilor care, în prezent, nu sunt reprezentate în APCE – Rusia și Bosnia și Herțegovina – dreptul de a depune o cerere de participare la sesiunea din iulie a Adunării.

Prin urmare, delegația rusă va putea, marți, să participe la lucrările Adunării, iar la 26 iunie, APCE va vota pentru alegerea noului secretar general al organizației, care îl va înlocui pe Thorbjorn Jagland și care va prelua funcția în toamna acestui an. Voturile parlamentarilor ruși vor fi puse la socoteală. Totuși, Rusia își rezervă dreptul de a părăsi Adunarea, dacă delegația ei va fi privată de anumite drepturi.

Cum au decurs dezbaterile

Adepții adoptării raportului au subliniat: introducerea de modificări în regulamentul de lucru al APCE și revenirea delegației ruse nu înseamnă o schimbare a politicii Uniunii Europene față de Rusia. Reprezentanții Franței, Germaniei, Italiei, țărilor scandinave și ai altor state au arătată că fără Consiliul Europei cei 140 de milioane de cetățeni ruși rămân fără protecția Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Consiliul Europei trebuie să monitorizeze în continuare Rusia, unde se întâmplă cazuri de încălcare a drepturilor omului, a declarat Frank Schwabe, liderul grupului socialiștilor, democraților și verzilor, al doilea ca mărime din APCE. ”Trebuie să avem acces la responsabili din Rusia”, a adăugat el.

Deputatul olandez Tiny Kox, șeful grupului parlamentar al stângii europene unite, a afirmat că deputații care susțin raportul ”nu vor decât să asigure o participare egală a țărilor membre CE; este o acțiune formală”.

”Pentru țările nedemocratice, accesul la instituțiile CE este un dar neprețuit”, a spus, la rândul său, speaker-ul primului grup parlamentar din APCE (Partidul Popular European), deputatul din Polonia, Aleksander Pociej. Potrivit spuselor sale, raportul a ”divizat partidul” și, în facțiunea lui, nu există o unanimitate de opinii. Mulți deputați, a continuat Pociej, s-au trezit în situația omului care se pregătește să sară în piscină, fără să știe dacă este apă în bazin. ”Modificând regulamentul, ne consolidăm pozițiile sau invers?”, i-a întrebat el pe participanții la ședință.

Adversarii raportului au apreciat că prețul pe care vor să-l plătească susținătorii documentului este incomensurabil, iar deciziile CEDO sunt, oricum, ignorate de către Rusia. Marii opozanți ai adoptării raportului au fost Marea Britanie, Ucraina și țările Baltice, relatează RBK.

Reacții la Moscova

Comentând votul din APCE, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat, Leonid Sluțki, a declarat că ”am fost chemați nu din cauza banilor. Pur și simplu, instituția politică a țărilor europene a ajuns să înțeleagă că fără Rusia nu se poate”.

Totuși, Rusia va plăti contribuția financiară, dar numai după restabilirea totală a prerogativelor ei în Adunare, potrivit precizărilor oferite de către șeful delegației Rusiei în APCE, vice-speaker-ul Dumei de Stat, Piotr Tolstoi. În plus, el a comentat declarația delegației ucrainene, care a amenințat că ar putea părăsi sesiunea APCE, dacă sunt confirmate prerogativele Rusiei. ”Dacă Ucraina va părăsi sesiunea APCE, vom duce dorul colegilor ucraineni, care au făcut atât de multe pentru revenirea delegației ruse”, a declarat ironic Tolstoi. ”Vom regreta, dar va fi decizia delegației Ucrainei”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068