Hot News
Rușii, trimiși obligatoriu la analize
07/07
Petrolul american a ajuns în Ucraina. Ce spun senatorii ruși
08/07

Destinații turistice: Casa-muzeu ”P.I.Ceaikovski” din orașul Klin (VIDEO)

Muzeul-Rezervație de Stat ”P.I.Ceaikovski”, din orașul Klin, regiunea Moscova, se află în casa pe care celebrul compozitor rus, Piotr Ilici Ceaikovski o închiriase, de la magistratul V. Saharov, în ultimii 2 ani de viață, începând din mai, 1892. Cel mai vechi muzeu muzical din Rusia, creat aproape imediat după moartea compozitorului, a păstrat, în totalitate, ambianța casei din ultimii ani ai vieții compozitorului, lucrurile lui personale, biblioteca și arhiva.

În 1916, potrivit testamentului fratelui compozitorului, Modest Ilici Ceaikovski, casa a intrat sub jurisdicția Societății Muzicale Ruse, filiala Moscova.

În 1921, lăcașul cultural a fost naționalizat de către bolșevici. Muzeul a suferit grave stricăciuni, în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Secvențele documentare, despre consecințe jefuirii casei-muzeu, de către trupele germane, sunt prezentate în filmul sovietic „Distrugerea trupelor germane de lângă Moscova”.
Casa-muzeu în timpul războiului

Colecția muzeală are aproximativ 200.000 de obiecte. În afară de fondul lui Ceaikovski, muzeul conține fondurile familiei Ceaikovski – Davîdov, fondurile personale ale lui Modest Ceaikovski și ale muzicienilor ruși apropiați de P. I. Ceaikovski.

Muzeul cuprinde o casă memorială a lui P. I. Ceaikovski, parcul conacului și clădirile de pe teritoriul acestuia, o anexă cu o expoziție dedicată lui Serghei Taneiev, cel mai bun elev al lui Ceaikovski, precum și conacele din apropiere, ”Frolovskoe”, ”Maidanovo” și “Demianovo”, unde a locuit sau a fost în vizită Ceaikovski.

Pe teritoriul muzeului există o clădire administrativă, care include o sală de concerte, două săli de expoziție, o sală audio și o clădire de depozitare a fondurilor.

În această casă, în care Ceaikovski se simțea minunat, el a scris cea de-a 6-a Simfonie, optsprezece piese pentru pian, Cvartetul vocal „Noaptea” (pe cuvintele scrise chiar de compozitorul) și șase romanțe, op. 73, pe versurile lui D.Rathauz. De asemenea, aici au fost finalizate opera ”Iolanta” și baletul ”Spargatorul de nuci”, iar în octombrie 1893, a fost instrumentalizată prima parte a concertului de pian, reproiectată dintr-o simfonie neterminată în E-flat major. Această lucrare a fost publicată, după moartea autorului, ca cel de-al treilea Concert pentru pian și orchestră…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875155