Hot News
Cu telecabina, pe deasupra Moscovei
12/07
A fost reținut adjunctul președintelui Fondului de Pensii al Rusiei
12/07

Putin a stat de vorbă cu Zelenski

Foto: RusVesna.su

Președintele Rusiei și cel al Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, au avut o convorbire telefonică, la inițiativa Kievului, a anunțat secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, scrie presa rusă.

Peskov a relatat că șefii celor două state au discutat despre reglementarea conflictului din sud-estul Ucrainei și despre întoarcerea persoanelor reținute de ambele părți. ”S-a convenit continuarea acestei activități, la nivel de experți”, a spus Peskov. În plus, părțile s-au înțeles să continue contactele, în formatul Normandia.

Este primul contact dintre cei doi lideri, cel al Rusiei și cel al Ucrainei, după alegerea lui Zelenski în funcția de președinte, subliniază agenția Interfax.

După învestirea sa, care a avut loc la 20 mai, Zelenski i s-a adresat în repetate rânduri lui Putin, inclusiv public; printre altele, el i-a cerut președintelui rus să-i elibereze pe marinarii ucraineni și i-a propus o întâlnire la Minsk, cu medierea țărilor occidentale. La ultima propunere, Putin a răspuns câteva zile mai târziu, declarând că ”asta ar putea fi ceva interesant”. În același timp, președintele Rusiei aprecia că declarațiile lui Zelenski vin în contradicție cu promisiunile lui din campania electorală.

Politicienii au intrat în polemică, de la distanță și anterior. Astfel, în aprilie, pe fondul deciziei sale de a simplifica procesul de acordare a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Donbass, Putin a lansat ideea de a extinde această practică pentru toți ucrainenii, apreciind că între locuitorii celor două țări sunt multe lucruri comune, ceea ce a trezit o reacție negativă din partea lui Zelenski. Deși nu își preluase prerogativele de președinte, acesta din urmă a acuzat, în replică, Moscova de agresiune și a cerut să fie restituit Kievului controlul asupra Crimeii și asupra graniței din partea ucraineană, în sud-vestul țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875065