Hot News
Putin: În Ucraina, nu s-a schimbat nimic sub Zelenski
20/07
Valentin Vasilescu: Rusia „agresivă” are o strategie militară defensivă
20/07

Kosaciov, despre politica externă a Moldovei

Foto: RIA Novosti

Șeful Comisiei senatoriale pentru politici internaționale, Konstantin Kosaciov, a comentat rezultatul întâlnirii cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și cu speaker-ul Parlamentului, Zinaida Greciana, informează TASS.

Moldova este interesată să promoveze o politică externă pluri-vectorială, iar partenerii străini nu ar trebui să pună Chișinăul în fața unei opțiuni false, de tip ”sau-sau”, a declarat Kosaciov. ”Voi fi de acord, cu interlocutorii mei de astăzi și anume că interesul național al Moldovei constă în promovarea unei politici externe pluri-vectoriale, echilibrate, care nu suportă alegeri din categoria “sau-sau”. Și care, în logica lucrurilor, ar trebui să presupună construirea unor relații normale, de lucru, constructive, cu toți partenerii potențiali. Printre ei, inclusiv Uniunea Europeană. Printre ei, alte structuri de integrare – și în Europa, dar și într-un context mult mai larg. Printre ei, desigur și structuri de integrare cu participarea Rusiei, relații directe de cooperare cu țara noastră”, a detaliat Kosaciov, răspunzând întrebărilor corespondentului agenției TASS.

În același timp, el a arătat că ”Rusia nu a încercat niciodată să-și pună partenerii în fața unei opțiuni false, de felul “sau-sau”, așa cum au încercat să facă țările occidentale atât cu Moldova, cât și cu alții, dintre vecinii noștri comuni”.
În opinia lui Kosaciov, odată cu venirea la putere, după criza politică, a noilor autorități,

Moldova își regăsește suveranitatea. ”Urmărind ultimele evenimente, se poate constata că Moldova își recuperează suveranitatea. Am observat, cu mare îngrijorare, situația din republică, din ultimii ani, când puterea a fost uzurpată, de o singură putere politică, în persoana Partidului Democrat. Cei care au acționat în numele Moldovei, în anii anteriori, au încercat să prezinte politica de distanțare față de Rusia, ca fiind o dovadă a suveranității moldovenești”, a apreciat Kosaciov.

În opinia lui, puterea anterioară ”a încercat să folosească statul și poporul Moldovei pentru propriile lor scopuri conjuncturale”. Pe de altă parte, el a vorbit despre tentativa ”concurenților geopolitici din Occident de a îndepărta, cu orice preț, Moldova de Rusia, folosind-o ca monedă de schimb, în jocul geopolitic global”. ”Ca atare, toți acești ultimi ani sunt, de fapt, o perioadă a șanselor pierdute”, a spus Kosaciov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076