Hot News
Se dorește un registru al suspecților de spălare a banilor
30/07
Riabkov: Poziția Rusiei, privind INF, nu se va schimba în următoarele zile
31/07

Matematicienii au explicat de ce nu poate fi prezis prețul petrolului

Foto: rg.ru

Matematicienii au explicat de ce, pe termen mediu, nu poate fi anticipată modificarea prețului la petrol. Potrivit estimărilor făcute, din cauza unui număr mare de variabile, modelul dinamic “uită”, treptat, condițiile inițiale și devine incontrolabil.

Pentru a studia esența proceselor care au loc, matematicienii creează modele pe baza unor ecuații diferențiale neliniare. Această alegere este determinată de modificările constante din natură – dar, chiar și în aceste condiții, oamenii de știință nu pot oferi prognoze precise.
Într-un comunicat de presă al Universității Federale din Urali, docentul Departamentului pentru fizică fundamentală și aplicată al Institutului de științe reale și matematici, Ivan Lîkov, spune că oamenii de știință pot stabili câțiva parametri pentru a calcula, prin ecuație, cum va evolua situația în viitor, sub acțiunea diferiților factori perturbatori. Dar, această perioadă este destul de scurtă – pentru prețurile la petrol și prognoza meteo, ea este de numai 7-14 zile. După care, ecuația începe ”să scape, total, de sub control”.

Ivan Lîkov a arătat că există timpul “uitării” condițiilor inițiale. Odată trecut acest prag, traiectoria de mișcare a sistemului dinamic se schimbă într-atât, încât ”uită” ce a fost, cu puțin timp în urmă. Tot ce se întâmplă, mai departe, este, pentru cercetători, doar o întâmplare.

Dar, chiar și aceasta este, oarecum, predeterminată. Pur și simplu, matematicienii nu au reușit să creeze un sistem de ecuații, cu ajutorul cărora s-ar putea calcula influența tuturor variabilelor asupra unui eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875177