Hot News
Corneliu Vlad: Pentru Moscova, apropierea ruso-ucraineană este inevitabilă
30/07
Matematicienii au explicat de ce nu poate fi prezis prețul petrolului
31/07

Se dorește un registru al suspecților de spălare a banilor

Foto: TASS

Consiliul național al pieței financiare a propus crearea, în Rusia, a unui registru cu clienții băncilor care, din cauza suspiciunilor legate de operațiuni de spălare a banilor, nu au fost serviți de instituțiile financiare, scrie ”Izvestia”.

În registru, ar urma să fie indicate toate motivele de blocare a conturilor, dar și lista organizațiilor financiare care au suspendat contractele cu clienții. Consiliul sugerează ca Banca Centrală să fie desemnată responsabilă pentru întocmirea listei, dar și pentru informarea, în legătură cu infractorii înscriși în registru și pentru analiza clienților, cu scopul identificării persoanelor care prezintă un risc ridicat de abatere de la legislația care este menită să contracareze spălarea banilor.

Reprezentanții sectorului bancar au trimis aceste propuneri la Ministerul de Finanțe, ca răspuns la proiectul de lege chemat să elimine blocarea nejustificată a conturilor. În opinia Consiliului, aceste amendamente nu rezolvă problema cazurilor în care unii clienți au fost refuzați pe nedrept și creează un mediu propice pentru dezvoltarea unor noi scheme de legalizare a veniturilor ilicite.

Consiliul consideră că înființarea acestui registru va permite băncilor să identifice mai rapid indivizii suspecți, oferind, totodată, posibilitatea eliminării de pe listă a clienților care au fost reabilitați. Acum, organizațiile financiare preferă să blocheze conturi, în cazul existenței unor operațiuni suspecte, decât să dea pedepse administrative, din cauza lacunelor legislative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082