Hot News
Vicepreședintele Bundestagului: Rolul Rusiei în unificarea Germaniei
10/08
Fitch îmbunătățește ratingul suveran al Rusiei
11/08

Rușii cumpără cărți mai des decât citesc

Foto: kp.ru

Rușii cumpără cărți mai des decât citesc, arată un sondaj realizat de către Centrul Național pentru Studierea Opiniei Publice (VȚIOM). În același timp, ponderea cititorilor a rămas stabilă, în ultimii doi ani, situându-se la peste jumătate dintre persoanele intervievate, relatează cotidianul Vedomosti.

Participanții la chestionar au fost întrebați dacă își amintesc câte cărți au citit în ultimele trei luni. Fiecare al doilea (53%) a putut indica un număr, 42% au declarat că nu au citit nici o carte în această perioadă, restul de 5% nereușind să ofere un răspuns. Totuși, comparativ cu datele din 2014, numărul rușilor care citesc a crescut cu 8%, de la 45%.

Același sondaj a arătat, de asemenea, că femeile citesc mai mult decât bărbații. Cei mai mulți cititori se regăsesc în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, cei mai puțini – printre cetățenii Rusiei care au trecut de 60 de ani. Persoanele care au urmat cursuri în institutele de învățământ superior citesc cel mai des, față de cele care au absolvit doar școala generală, care au o pregătire sau o specializare medie. Cei care au putut indica numărul cărților lecturate, în ultimele trei luni, au citit, în perioada de referință, câte cinci cărți, în medie.
În același timp, sondajul a arătat că achiziționarea cărților este mai răspândită, printre ruși, decât lectura lor. Marea majoritatea a participanților la chestionar (88%) au răspuns că, la un moment dat, au cumpărat cărți. Fiecare al cincilea rus (22%) a cumpărat cărți, în decursul ultimelor luni, alți 15% în decursul ultimelor 2-3 luni. Nu au cumpărat cărți 11% dintre repondenți, iar 1% nu au știut ce să răspundă.

Cele mai populare cărți sunt cele de istorie, romanele istorice, biografiile. Aceste cărți sunt preferate de 30% dintre repondenții care citesc. Mai departe, în funcție de popularitate, vin cărțile pentru copii, manualele, literatura științifică și profesională, dicționarele, enciclopediile. Ceva mai puțin populare sunt romanele polițiste, cărțile dedicate treburilor în gospodărie, amenajării și îngrijirii grădinilor, cărțile cu sfaturi utile, SF-urile, lucrările din categoria fantasy, literatura clasică rusă și străină.

La capitolul scriitori, rușii îi evidențiază pe Aleksandr Pușkin, Lev Tolstoi, Fiodor Dostoevski, Mihail Bulgakov, Mihail Lermontov, Anton Cehov. Operele lor au fost indicate drept cel mai recent lecturate.

Sondajul a fost realizat la 6 august, sub formă de interviu telefonic. Au fost chestionați peste 1600 de oameni, cu vârste de peste 18 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076