Hot News
Companiile ruse, țința unui nou val de atacuri cibernetice
14/08
Secretele din spatele anchetei privind tragedia cursei MH17
14/08

Explozia de la Severodvinsk și soarta Tratatului START-3

Convertizor radioizotopic de termoemisie. Un dispozitiv asemănător a fost testat de către fizicienii morți/ Foto: ru.wikipedia.org

Washingtonul nu este sigur în privința necesității prelungirii Tratatului referitor la reducerea, pe mai departe, a armamentului strategic și ofensiv (START-3), susține agenția Reuters, citând un înalt responsabil al administrației americane.

Statele Unite consideră că explozia din poligonul militar de lângă Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk) are legătură cu testarea unei rachete hipersonice de croazieră. ”Acest lucru ridică semne de întrebare privind necesitatea prelungirii START-3, pentru încă cinci ani”, a precizat interlocutorul agenției. Potrivit spuselor sale, incidentul ar putea deveni, ipotetic vorbind, ”un obstacol esențial” pentru dezvoltarea și pe mai departe a programului de realizarea a acestor tipuri de arme.

Totuși, administrația americană nu deține informații privind cauzele exploziei din poligon, în special a legăturii acesteia cu testarea unei rachete hipersonice acționată nuclear. Deocamdată, Washingtonul nu poate afirma, fără echivoc, că explozia a avut un caracter radioactiv.
Explozia din poligonul militar de lângă Severodvinsk a avut loc la 8 august, în timpul testării unui sistem de propulsie reactivă lichidă. În urma incidentului, și-au pierdut viața doi militari și cinci angajați ai corporației de stat ”Rosatom”. După deflagrație, în poligon a fost înregistrată o creștere de scurtă durată a nivelului de radiații, care a revenit rapid la normal. Aleksandr Uvarov, expert în domeniul atomic, a subliniat că respectiva creștere nu a reprezentat un pericol pentru locuitori. Potrivit afirmațiilor sale, doza de radiații, care putea fi cumulată la Severodvinsk, la 8 august, a fost de 1,5 ori mai mică decât cea primită de pasagerul unui zbor de la Moscova la Sankt-Petersburg.

Occidentul a estimat că incidentul din regiunea Arhanghelsk a fost generat de testarea elementelor rachetei de croazieră cu rază globală de acțiune ”Burevestnik”, care ar urma să fie echipată cu un dispozitiv nuclear de propulsie de mici dimensiuni.

Tratatul de reducere a armelor strategice ofensive a fost semnat în 2010 de către președinții de atunci ai Rusiei și SUA, Dmitri Medvedev și Barack Obama. El a intrat în vigoare în 2011, pe o perioadă de 10 ani. Documentul, care a primit denumirea START-3, a înlocuit vechiul tratat dintre URSS și SUA, din 1991 și care a expirat la 5 decembrie 2009. Conform înțelegerii, părțile rusă și americană se obligă ca, în termen de șapte ani, să reducă la 700 de unități numărul purtătoarelor strategice desfășurate – rachete balistice intercontinentale, rachete balistice staționate pe submarine, dar și bombardiere strategice grele.

Lenta.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875114