Hot News
Testul Macron: No news, good news
20/08
Trump susține revenirea Rusiei în G8
21/08

Riabkov: SUA contribuie la escaladarea tensiunilor militare

Foto: YouTube/ iz.ru

Este regratabil faptul că Statele Unite au testat o rachetă de croazieră cu o rază de acțiune interzisă prin Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF). Washingtonul s-a înscris pe direcția escaladării tensiunilor militare, a declarat viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov.

”Atrage atenția faptul că testarea variantei perfecționate a unei rachete de tip Tomahawk a avut loc la exact 16 zile după retragerea SUA din INF și după ce Tratatul și-a încetat existența. Cred că nu poate fi o confirmare mai clară și mai evidentă a faptului că SUA lucrează, de multă vreme, la astfel de sisteme, iar pregătirea pentru retragerea din INF a presupus inclusiv lucrări de cercetare științifică, de construcție și de testare”, a apreciat diplomatul.

Potrivit precizărilor sale, Moscova a mai constatat, de asemenea, că ”lansarea a fost făcută cu ajutorul unei instalații Mk41” – astfel de dispozitive (după cum adaugă specialiștii) sunt instalate în România (Deveselu) și în Polonia. ”Este un dispozitiv universal de lansare, care poate fi adaptat nu doar pentru lansarea rachetelor de interceptare SM-3, dar și pentru rachete de croazieră, de diferite tipuri – ”sol-sol”, ”suprafață-suprafață”, a explicat Riabkov.

”Toate acestea sunt regretabile. Este evident că SUA s-au înscris pe calea escaladării tensiunilor militare”, a subliniat adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe. ”Nu răspundem la provocări. Așa cum a declarat și ieri, în Franța, președintele Rusiei, Vladimir Putin, noi vom continua să respectăm moratoriul unilateral privind desfășurarea sistemelor terestre cu rază medie de acțiune atâta timp cât astfel de sisteme nu vor fi amplasate, de către Statele Unite, în vreo regiune din lume”, a adăugat diplomatul rus.

SUA pregăteau testele rachetelor, care încalcă Tratatul INF, cel puțin din octombrie 2018, a declarat, ieri, la rândul său, Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875101