Hot News
Cum a fost condusă Ucraina de către SUA, sub Poroșenko
26/08
”Stăpânul mărilor” a întrat în programul de testare
26/08

Geamantanul fără toartă. Experții, despre revenirea Rusiei în G8

Din istoria G8. Un moment de lucru/ Foto: nation-news.ro/ twitter.com

Politologul german, Alexander Rahr și senatorul rus, Andrei Klimos, au explicat care sunt țările interesate de revenirea Rusiei în Grupul celor opt state industrializate.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a admis posibilitatea ca liderul rus, Vladimir Putin, să fie invitat la următorul summit G7, care se va desfășura în SUA, anul viitor. Trump a declarat că, ”fără îndoială, este posibil” ca el să îl invite pe Putin, în calitate de oaspete, la summitul G8, din 2020. Anterior, Trump a afirmat că dezbaterea anumitor chestiuni ar fi mult mai simplă, dacă Rusia ar reveni, în format G8.

Politologul german, Aleksandr Rahr, a explicat că țările occidentale caută căi de restabilire a relațiilor de prietenie cu Rusia, de teama unei eventuale alianțe economice și comerciale (a Rusiei) cu China.

Politologul german Alexander Rahr /Foto din arhiva personală

”Cred că politica externă promovată de către Putin, care a dat foarte clar de înțeles că – dacă nu ne vreți în Europa, dacă refuzați să lucrăm împreună, noi avem alternative, s-a dovedit pe deplin justificată. Iar alternativele sunt China, Asia. Vom duce, independent, politica noastră în Orientul Mijlociu, cu Iranul, cu Siria. La început, Occidentul a primit toate acestea zâmbind, considerând că Rusia este prea slabă pentru a crea un vector suplimentar, departe de Europa. Dar, lui Putin i-a ieșit. Acum, Occidentul începe să înțeleagă și, firește, suferă. În Rusia se deschide, acum, o excelentă oportunitate de a rămâne în relații de foarte bună prietenie cu China și, în același timp, de a accepta propunerea Occidentului de a reporni normalizarea relațiilor (inclusiv a celor economice) cu Uniunea Europeană și cu America”, a spus analistul german.
Alexander Rahr este de părere că, în realitate, G8 nu rezolvă nimic în momentul de față și a catalogat G8 drept un club al puterilor occidentale, în contrast cu ”noul guvern”. Politologul a arătat că revenirea, ”în G8, nu va fi privită, de către Rusia, ca fiind o victorie strategică”.

Aceste gânduri ale politologului occidental au fost confirmate de către vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federației, Andrei Klimov. ”G7 are nevoie de Rusia mai mult decât are nevoie Rusia de G7”, a afirmat senatorul. Iar,
dacă invitația va fi lansată și condițiile vor satisface conducerea țării, Moscova nu va refuza să revină în club.

Aldrei Klimov, membru al Consiliului Federației/ Foto: TASS

”După părerea mea, este un format care și-a trăit viața. Din acest motiv, G7 are mai multă nevoie, decât Rusia. Avem o situație confortabilă în G20, unde este reprezentat BRICS; nu suntem singuri acolo. În G8, noi, întotdeauna, vom fi partea opusă, adică toate aceste șapte puteri își vor juca propriile uverturi, așa cum a fost, de altfel, și când a existat G8 – rar acționau împreună cu noi. Ele încercau să ne educe, să impună linia lor, să ne îndrume spre ceea ce, ulterior, tot nouă ne-a făcut rău. Să zicem – în situația cu Libia. Și, este evident că au fost plusuri, a existat posibilitatea de a comunica direct. Dar, ea există și acum. În ultimă instanță, liderul nostru s-a întâlnit cu aproape toți șefii din G8. Dar, astăzi, situația este de așa natură, încât și SUA și o serie de țări europene ar dori să fie formatul de opt state. Este clar că, dacă se va relua (acest format), nu ne vom opune prea tare; dar, noi trebuie să înțelegem în ce condiții. Și, aceasta trebuie să fie o declarație oficială, nu o postare pe Twitter”, a spus Klimov.

Formatul G8 a fost închis din inițiativa membrilor occidentali, în 2014, fiind înlocuit de G7, cu aceeași componență, mai puțin Rusia: Italia, Franța, Germania, SUA, Canada, Marea Britanie și Japonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875134