Hot News
Focuri de artificii lansate la Moscova, cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a eliberării Bucureștiului (VIDEO)
02/09
Danezii de la ”Maersk” vor să facă investiții la Sankt-Petersburg
02/09

Roskosmos produce cele mai puternice motoare de rachetă

Cele mai puternice motoare sunt folosite pentru rachetele ”Soiuz-5” și ”Enisei”/ Foto: Roskosmos

Întreprinderea Energomaș, care face parte din corporația de stat Roskosmos, a lansat producția celor mai puternice motoare de rachetă cu carburant lichid, din lume, RD-171MV, informează ”Rossiiskaia Gazeta”, citând un document postat pe site-ul achizițiilor de stat.
RD-171MV este, într-adevăr, cel mai puternic motor de rachetă din lume – la o greutate de 10 tone, are o forță de tracțiune de 800 de tone. Cu ce alt concurent apropiat poate fi comparat? După cum a declarat, pentru RG, directorul general al Energomaș, Igor Arbuzov, nu prea există element de comparație.

”Deocamdată, nici unul dintre partenerii sau concurenții noștri nu a creat un motor capabil să se apropie, măcar, de parametrii dispozitivului nostru”, a subliniat Arbuzov. Cu un asemenea supermotor, care a fost deja supranumit ”motorul țar”, se poate zbura oriunde. RD-171MV a fost gândit pentru noua rachetă purtătoare spațială , ”Soiuz-5” și, pe viitor, pentru un purtător supergreu. Trebuie înțeles: realizarea misiunilor pe Lună , spre planete îndepărtate, presupune necesitatea transportării unor încărcături serioase, pe orbită. În aceste condiții, forța motorului, parametrii lui energetici constituie factori determinanți.

”Altfel spus, motoarele îndeplinesc partea cea mai grea, ele asigurând desprinderea rachetei purtătoare de Pământ”, spune Arbuzov. În plus, se impun condiții foarte serioase în privința calității, pentru că plasarea pe orbită este cel mai responsabil segment al zborului oricărei rachete”, a adăugat el.

Primele teste cu RD-171MV se vor derula până la sfârșitul acestui an. Livrarea pentru testele de zbor, în componența ”Soiuz-5”, sunt programate pentru 2021. Potrivit așteptărilor, prima lansare va avea loc în noiembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875161