Hot News
Putin i-a propus lui Trump să cumpere armament hipersonic rusesc
07/09
Robotul „Fiodor” s-a întors pe Pământ
07/09

Abe a propus încheierea Tratatului de pace

Foto: kp.ru

Putin a fost de acord, dar a amintit despre obligațiile militare ale Japoniei față de Statele Unite.

Premierul Japoniei, Shindzo Abe, i-a propus președintelui Vladimir Putin, să încheie Tratatul de pace între Rusia și Japonia. ”Hai să încheiem tratatul de pace și să deschidem, astfel, drumul spre oportunitățile nelimitate de care dispun țările noastre”, a spus premierul nipon, la sesiunea plenară a Forumului Economic Estic din Vladivostok, ediția 2019.

Abe a adăugat că ”oamenii care doresc și vor trăi în viitor, nu mai pot fi lăsați să aștepte”. ”Vladimir, hai să facem, împreună, tot posibilul pentru a avansa constant, până vom atinge acest obiectiv”, a spus el.

Premierul a propus, de asemenea, accelerarea reciprocă a procesului de simplificare a regimului de vize dintre cele două țări. El a arătat că tot mai mulți japonezi vor să viziteze Vladivostokul și două mari companii aeriene nipone lansează deja legături directe între Vladivostok și Tokyo.

Putin a confirmat dorința de a rezolva problema tratatului de pace și a spus că părțile trebuie să avanseze spre acest obiectiv, pe baza declarației comune din 1956. Potrivit precizărilor sale, ”sunt o grămadă de probleme” legate de obligațiile militare ale Japoniei față de SUA, de care trebuie să se țină cont.

Consilierul prezidențial, Iuri Ușankov, a declarat jurnaliștilor că Putin și Abe au dezbătut, joi, chestiunea tratatului de pace, dar că negocierile pe această temă ”se află în aceeași stare”. Cei doi lideri au convenit că echipele care lucrează, deja, își vor continua activitatea.

Interfax precizează că Japonia este dispusă să încheie Tratatul de pace cu Rusia, dar numai după rezolvarea problemei ”insulelor nordice” – Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai, considerate de Japonia ocupate. Moscova arată că insulele Kurilele de Sud au intrat în componența URSS, ca rezultat al celui de-al Doilea Război Mondial și că suveranitatea rusă asupra acestor teritorii nu poate fi contestată. De asemenea, autoritățile ruse consideră că, ținând cont de obligațiile Japoniei față de SUA, în cazul în care aceste teritorii ar fi predate Japoniei, aici ar putea apărea baze militare americane.

În septembrie 2018, la Forumul Economic Estic, Putin i-a propus lui Abe să încheie tratatul de pace ”fără nici un fel de condiții preliminare”. Premierul japonez a calificat drept inacceptabilă o astfel de variantă.

Declarația din 1956 presupune transferul, către Japonia, a insulelor Hibomai și Shikotan, dar numai după încheierea tratatului de pace, menționează Interfax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875216