Hot News
Cele mai populare băuturi în Rusia
25/09
Mesajul lui Vladimir Putin către țările NATO, privind rachetele din Europa
25/09

Scoaterea economiei din zona gri, un pericol pentru Rusia?

Foto: Kommersant

Scoaterea economiei din zona gri ar frâna creșterea economică a Rusiei. Este concluzia la care au ajuns specialiștii consultați de către publicația RBK.

Scoaterea economiei din sectorul subteran presupune atragerea activității informale în circuitul reglementat. În aceste condiții, lucrătorii angajați în sectorul informal și chiar business-ul încep să plătească impozite către stat. La rândul său, acest lucru conduce la scăderea veniturilor reale de care dispune populația, consideră specialiștii ministerului Dezvoltării Economice.

Potrivit datelor Rosstat (Serviciul de statistică, n.r.), în sectorul informal lucrează 15,25 milioane de oameni sau peste 20% din populația activă din economie. Anul trecut, fondul ascuns de remunerare a muncii s-a ridicat la 13 trilioane de ruble/185,7 miliarde de euro (12,6% din PIB, în timp ce, în anul 2014, acest indicator a fost de 13,8%). Pe ansamblu, potrivit datelor oficiale, ponderea economiei neobservate în PIB-ul Rusiei scade, de la an la an.

Conform datelor Serviciului federal de taxe, din 2013 până în 2017, încasările din impozite la bugetul consolidat au crescut cu aproape 60%, chiar dacă ratele la principalele impozite au rămas, în perioada respectivă, la același nivel. În expresie reală, creșterea încasărilor din impozite a fost de 19,9%. În opinia experților ministerului, creșterea încasărilor din impozite are legătură cu eforturile de ”albire” a economiei.

Sofia Doneț, economist la Renaissanse Capital, spune că scoaterea economiei din zona gri va frâna, în mod inevitabil, creșterea economică, chiar dacă procesul în sine este unul pozitiv. Potrivit aprecierilor sale, perioada de trecere la noile reguli va frâna business-ul. Prorectorul Academiei muncii și relațiilor sociale, Aleksandr Safonov, susține că, în condițiile în care nu există ritmuri ridicate de creștere a PIB, cum este cazul Rusiei, orice ”albire” înseamnă cheltuieli suplimentare, din consum în favoarea statului, ceea ce subminează cererea de consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098