Hot News
Mesajul lui Vladimir Putin către țările NATO, privind rachetele din Europa
25/09
Gherman Gref prezice prima revoluție a administrației publice
26/09

Oana Lungescu: NATO a respins propunerea Rusiei privind INF

Foto: nato.int

Alianța Nord-Atlantică a confirmat primirea scrisorii autorităților ruse, privind instituirea unui moratoriu asupra amplasării de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, dar a declarat că nu are încredere într-o asemenea propunere, relatează RIA Novosti.

Contactată de către RIA Novosti, purtătoarea de cuvânt a Alianței, Oana Lungescu (în imagine), a arătat că inițiativa ”ignoră realitatea de pe teren: Rusia a desfășurat, deja, SSC-8, încălcând tratatul INF”. ”Atâta timp cât Rusia nu va distruge sistemele SSC-8, un astfel de moratoriu nu este o propunere reală… Cerem, din nou, Rusiei să se comporte ca un subiect internațional responsabil”, a adăugat Lungescu.

Moscova insistă că racheta indicată are o rază de acțiune mai mică de 500 de kilometri. Reprezentanta NATO a adăugat că aliații din NATO au efectuat propria evaluare și au ajuns la concluzia că racheta ”încalcă tratatul INF”. ”Vom răspunde, în oglindă, la ceea ce face Rusia. Nu vrem o nouă cursă a înarmării și nu intenționăm să desfășurăm în Europa alt armament nuclear cu staționare la sol. Aliații continuă să fie atașați ideii de a păstra un control efectiv asupra armamentelor, dezarmării și neproliferării”, a spus, în încheiere, Lungescu.

Citând surse, cotidianul ”Kommersant” a anunțat, miercuri dimineață, că, la 19 septembrie, președintele Vladimir Putin a trimis șefului NATO, Jens Stoltenberg, șefului diplomației UE, Federica Mogherini, precum și liderilor mai multor state, inclusiv statelor membre NATO, un mesaj cu propunerea de a institui un moratoriu asupra desfășurării de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune în Europa și în alte regiuni.

Mesajul a venit după ce tratatul INF și-a încetat existența. La începutul anului, Washingtonul a anunțat că se retrage unilateral din acord, acuzând Moscova că încalcă prevederile documentului. Moscova a respins toate acuzațiile. La începutul lunii iulie, Putin a semnat decretul de suspendare a tratatului.

Rusia a declarat, în repetate rânduri, că respectă în totalitate condițiile INF. Șeful MAE rus, Serghei Lavrov, a arătat că Moscova are serioase semne de întrebare în legătură cu respectarea acordului, de către Washington. La rândul lui, Ministerul Apărării a subliniat că ”Rusia nu a testat și nu și-a dotat forțele armate cu rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, spre deosebire de SUA. Instituția a precizat, de asemenea, că ”nu a planificat desfășurarea unor astfel de rachete nici în Europa, nici în alte regiuni ale lumii, până când, acolo, nu vor apărea arme identice, de producție americană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875108