Hot News
New York Times a găsit o nouă sperietoare pentru Europa
12/10
A plecat dintre noi cosmonautul Aleksei Leonov, cel care a ieșit primul în spațiul deschis (VIDEO)
12/10

Putin: Rusia va produce rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune

Foto: RIA Novosti

Rusia începe dezvoltarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, ca răspuns la acțiunile Statelor Unite, a declarat președintele Vladimir Putin, citat de agenția Interfax.

”Firește că vom lucra la așa ceva, din moment ce ele au apărut, deja, la americani”, a spus, vineri, șeful statului rus. Ceva mai devreme, liderul de la Kremlin apreciase că incertitudinile legate de perspectivele prelungirii Tratatului privind reducerea armelor strategice ofensive (START-3) stimulează cursa înarmării desfășurată în lume. Putin a menționat că, nici până acum, autoritățile SUA nu au luat o decizie privind prelungirea documentului.

”Izvestia” amintește că, la 7 octombrie, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a cerut Washingtonului să se așeze la masa tratativelor, în legătură cu rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune.

Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF) a fost încheiat între URSS și Statele Unite, în 1987 și interzicea celor două țări semnatare să producă și să desfășoare rachete balistice și de croazieră cu rază medie și mai scurtă de acțiune, cu baza la sol.

La 2 februarie, Washingtonul a inițiat procedura de retragere din Tratat, acuzând Moscova de neîndeplinirea prevederilor acestuia, din cauza rachetei 9M729. Ministerul rus al Apărării a respins afirmația privind încălcarea acordului, prezentând racheta indicată la o conferință de presă organizată pentru atașații militari ai țărilor străine, în ianuarie 2019.

În aceste condiții, INF și-a pierdut valabilitatea începând cu 2 august 2019, din inițiativa SUA, iar, câteva zile mai târziu, la 19 august, Washingtonul testa deja, pe insula Saint Nicholas, din California, o rachetă de croazieră, care are o rază de acțiune care depășește 500 de kilometri.
Reamintim că, anterior, Vladimir Putin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că posibila desfășurare, de către Washington, a rachetelor cu raza medie în Asia afectează și Rusia. După cum a menționat ”Federal Press”, raza de acțiune a acestor rachete permite atingerea teritoriului Federației Ruse.

Joi, președintele rus a reluat această temă, în cadrul summitului CSI din capitala Turkmeniei, Așhabad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875049