Hot News
Maeștrii și elevii lor
17/10
Protestele de la Moscova, provocate din străinătate
18/10

Ce înseamnă Brexit pentru Rusia

Foto: ipi-Fr.ru

Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un nou acord privind condițiile de ieșire a Regatului Unit din UE. Premierul Boris Johnson a anunțat, în acest context, că Parlamentul de la Londra trebuie, până la 19 octombrie, să aprobe noua înțelegere.

Publicația de seară ”Vecerniaia Moskva” i-a solicitat politologului Serghei Markov (în imagine) un comentariu pe această temă și a aflat că ieșirea Marii Britanii din UE se va răsfrânge asupra Rusiei, în plan geopolitic.

”Nu sunt convins că Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la vreun compromis. Am auzit că după o lungă perioadă de proteste, premierul Boris Johnson a acceptat, pur și simplu, așa numitul backstop (mecanism provizoriu, chemat să preîntâmpine introducerea la granița dintre Irlanda de Nord a controlului vamal – n.r.). Este, totuși, o decizie destul de dificilă”, a apreciat analistul.

În același timp, Markov este convins că Brexit nu va face decât să îndulcească viața Rusiei, pentru că poziția Marii Britanii va slăbi, astfel că Londra va înceta să se mai amestece activ în politica externă a Moscovei.

”În cadrul Uniunii Europene, Marea Britanie este unul dintre principalii lideri ai războiului hibrid împotriva Rusiei. Și cu cât mai mică va fi influența ei, cu atât mai bine pentru noi. Mai ales că, odată cu desprinderea de Marea Britanie a Irlandei de Nord și a Scoției, ea își va înceta existența, ceea ce înseamnă că repetarea scenariului cu Skripal (fostul agent GRU, Serghei Skripal, otrăvit împreună cu fiica lui, Iulia, în orașul Sallisbury) devine imposibilă. Atunci, cei doi au fost otrăviți chiar de serviciile speciale ale Marii Britanii, după care au obligat țările Uniunii Europene să-i izgonească pe diplomații ruși, sub pretextul solidarității. Odată cu ieșirea din UE, istoria nu se va mai repeta. Britanii vor continua să ne zgândăre, dar puterea elitelor lor va slăbi.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875035