Hot News
Un concert-evocare extraordinar, la București
20/10
Secretul trenurilor tematice din metroul moscovit
21/10

Când i-a fost lui Lavrov rușine pentru Rusia

Foto: RIA Novosti

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a relatat, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia-1 că ”i-a fost rușine pentru Patria lui” în perioada destrămării URSS, scrie RIA Novosti.

”Fiecare om care posedă astfel de calități precum decență, sinceritate, traversează momente când nu se simte chiar în apele lui din cauza a ceea ce se întâmplă în țara lui. Este ceva foarte personal”, a spus Lavrov, precizând că s-a confruntat de câteva ori cu această senzație.
”Nu vreau să judec pe nimeni, acum, dar a avut legătură cu atitudinea afișată, în acele circumstanțe, de o serie întreagă de personalități cunoscute”, a subliniat diplomatul rus.

În altă ordine de idei, Lavrov a spus că, în actualele relații dintre țări, nu merită întotdeauna să răspunzi imediat la o decizie negativă: poate vor să te provoace, pentru ca, ulterior, să folosească reacția ta pentru a ridica și incita împotriva ta o serie de țări, care pot fi ușor atrase într-o astfel de uneltire.

Ministrul de Externe a dat ca exemplu demersul fostului președinte al SUA, Barack Obama, care, ”atunci când administrația lui intrase deja în agonie, a încercat, de ciudă, să răzbune înfrângerea democraților în alegerile prezidențiale din SUA, retrăgând Rusiei proprietățile diplomatice deținute în Statele Unite și expulzând diplomați ruși”.

La acel moment, a continuat Lavrov, Moscova a luat o pauză, înțelegând că acțiunile lui Obama au, în primul rând, scopul de a șubrezi pozițiile noului președinte al SUA, Donald Trump, înainte de instalarea lui în funcție. Realizând, ulterior, că SUA nu vor anula, ba dimpotrivă, vor extinde și adânci sancțiunile, Moscova a reacționat la rândul ei, insistând pe paritate la numărul de diplomați americani în Rusia și de diplomați ruși în SUA.

”Când interesele naționale sunt cu adevărat atacate, firește că trebuie să răspunzi”, a subliniat Serghei Lavrov, potrivit căruia Congresul SUA nu i-a permis, pur și simplul, lui Trump, să dezvolte normal relația cu Moscova, în pofida tuturor declarațiilor lui referitoare la dorința de a ”se înțelege” cu Rusia.

Moscova, a subliniat Lavrov, este gata în orice moment să rezolve problemele existente în relațiile cu SUA, pe baza unei ”variante zero” și să revină la funcționarea normală a instituțiilor diplomatice ale ambelor țări, pe teritoriile celor două state. Potrivit lui Lavrov, atât secretarul de stat american, Mike Pompeo, cât și fostul ambasador al SUA în Rusia, Jon Huntsman, își dau seama că, la un moment dat, Moscova și Washingtonul vor reveni la sentimente mai bune. ”Dar, cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, a subliniat ministrul rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875055