Hot News
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944. Eliberarea regiunilor din vestul și nord-vestul României (X). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
28/10
Buncăr secret, deschis pentru vizitatori, la Moscova
29/10

”Cartea de vizită” a lui Evgheni Primakov

Serghei Lavrov și Evgheni Primakov/ Foto de arhivă/ RIA Novosti

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a vorbit despre ”cartea de vizită” a stilului diplomatic al lui Evgheni Primakov și despre rolul acestuia în situația din Orientul Mijlociu, informează publicația ”Vzgliad”.

În opinia șefului diplomației ruse, ”cartea de vizită” a stilului diplomatic al lui Primakov a fost ”uluitoarea lui capacitate de a-i câștiga pe interlocutori de partea sa”, de a negocia și de a găsi compromisuri nu numai cu cei cu gândire similară, dar și cu opozanții.

”Toate aceste calități au generat un uriaș respect din partea liderilor străini și a colegilor”, a spus Lavrov, la ședința ”Consiliului Științific” al MAE rus, reuniune dedicată împlinirii a 90 de ani de la nașterea lui Evgheni Primakov. Unul dintre marii experți ruși în Orientul Mijlociu, Evgheni Primakov, decedat în 2015, a fost un specialist de anvergură în domeniul economiei mondiale și al relațiilor internaționale. El a condus, în diferite perioade, Serviciul de Informații Externe al Rusiei; a fost ministru de externe și premier.

Serghei Lavrov a apreciat că, în prezent, ”când comunitatea mondială mai are de rezolvat o serie întreagă de probleme dintre cele mai serioase – de la obținerea unei acalmii pe termen lung în Orientul Mijlociu și în nordul Africii, până la asigurarea protecției informaționale internaționale – acest gen de filosofie, promovat de către Evgheni Primakov, rămâne de mare actualitate”.

Lavrov a arătat că Primakov a jucat un rol aparte în treburile din Orientul Mijlociu, ”unde se descurca strălucit”. ”El a înțeles, mai bine decât alții, întregul pericol al ingineriei geopolitice, a așa-numitei ”democratizări” a regiunii, fără a se ține cont de specificul locului. Din păcate, părerea lui competentă nu a fost ascultată în Occident, astfel că și în Irak, și în Libia, și în Siria, occidentalii s-au comportat și au încercat să acționeze ”precum un elefant într-un magazin de porțelanuri”. Rezultatele se văd astăzi, în distrugerea statalității, în expansiunea terorismului, în estomparea unui mozaic etno-confesional unic, în izbucnirea unei ample crize a refugiaților”, a explicat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068