Hot News
Cât va costa noul portavion al Rusiei
04/12
La București a fost dezvelită o placă memorială, în cinstea lui Lev Tolstoi
04/12

Pentru Macron, Rusia este un vecin și un partener

Foto: Reuters

Președintele Franței, Emmanuel Macron (în imagine), a evidențiat, marți, importanța menținerii unor relații de parteneriat cu Rusia, pentru rezolvarea problemelor internaționale, relatează agenția TASS.

”Există problema ”conflictelor înghețate”, alte divergențe care ne dezbină”, a spus Macron. ”Dar este vecin și partener în rezolvarea unei serii de probleme internaționale”, a adăugat liderul francez răspunzând ziariștilor în marja summitului Alianței Nord-Atlantice, în plină desfășurare la Londra.

Potrivit TASS, Macron a îndemnat la ”stabilirea sferelor de interese comune”. ”Este ceva necesar, pentru ca împreună să construim ceea ce eu numesc noua arhitectură a încrederii și securității”, a explicat președintele francez.

Pe de altă parte, după întrevederea cu omologul său american, Donald Trump, întâlnire desfășurată în același cadru al summitului NATO, Macron a vorbit despre necesitatea elaborării unui nou Tratat privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF), dar, de această dată, cu participarea Europei.

”După ce INF și-a încetat valabilitatea, noi trebui să construim un fundament nou de securitate, trebuie să înțelegem care va fi noua natură a relațiilor cu Rusia. Vreau să fie negocieri. Europa speră că părerea ei va fi luată în considerare la elaborarea noului INF și că va deveni parte a tratatului”, a declarat Macron la conferința de presă după discuțiile purtate cu președintele Trump.

Macron a subliniat, de asemenea, necesitatea asigurării securității Europei, în special a țărilor aflate la granița rusă, care ar putea deveni vulnerabile în fața Rusiei. Potrivit spuselor sale, această chestiune va fi abordată la consfătuirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Macron a adăugat, totodată, că Franța, în calitatea ei de putere pașnică, împreună cu întreaga Europă, trebuie să stabilească un nou dialog cu Moscova pe această temă, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

Publicația amintește că INF și-a încetat existența pe 2 august, din inițiativa Statelor Unite. În aceeași zi, Pentagonul a promis că SUA vor începe să dezvolte rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, interzise anterior de tratat. Moscova a promis, la rândul ei, să urmărească acțiunile Washingtonului în acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048