Hot News
La București a fost dezvelită o placă memorială, în cinstea lui Lev Tolstoi
04/12
Vucic: Putin ar fi putut împiedica bombardarea Iugoslaviei
05/12

Putin: SUA planifică operațiuni militare în spațiu

Foto: pxhere.com

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a subliniat că Rusia se opune militarizării cosmosului, arătând, totodată, că Statele Unite declară deschis că privesc spațiul cosmic ca pe un teatru de operațiuni militare și planifică să desfășoare, acolo, acțiuni militare, scrie Interfax.

”Marile puteri dezvoltă activ sisteme spațiale moderne, militare și cu dublă utilizare, adaptând și perfecționând caracteristicile lor tehnice”, a spus Putin la una dintre tradiționalele ședințe cu tematică militară.

Șeful statului a subliniat că, pentru păstrarea supremației strategice în acest domeniu, SUA accelerează procesul de înființare a unor forțe spațiale, care, în cadrul obiectivelor deja stabilite, desfășoară activități de pregătire operativă.

”Consecventă, Rusia s-a pronunțat întotdeauna și continuă să se pronunțe împotriva militarizării cosmosului”, a afirmat Putin. În același timp, el a subliniat că ”evoluția situației ne obligă să acordăm o atenție sporită întăririi grupării orbitale, precum și a industriei spațiale și de rachete, în ansamblul ei”. De asemenea, Putin a atras atenția că, pentru îndeplinirea misiunilor pe câmpul de luptă, eficiența Marinei Militare a Rusiei, cât și a Forțelor armate, în ansamblul lor, depinde, în mare parte, de obținerea, în timp util, a datelor de la sistemele cosmice, de funcționarea în siguranță a sistemelor de navigație și de comunicații, de integrarea tuturor resurselor informaționale, de posibilitățile și tehnologiile inteligenței artificiale.

Aşa-numitul grup orbital rusesc este o constelație de peste 150 de sateliți, dintre care, două treimi au aplicație militară. Cei mai mulți dintre ei fac parte din sistemul de comunicare militară prin satelit, dar, Moscova deține și sateliți care monitorizează lansările de rachete balistice intercontinentale și cele ale rachetelor tactice cu rază scurtă. Acest sistem de avertizare a fost “îmbunătățit semnificativ” în ultimii ani şi a fost testat cu succes, pe parcursul exercițiilor militare din octombrie, a adăugat președintele.

Interfax amintește că, în noiembrie, NATO a decis să declare spațiul cosmic, cel aerian, pământul, apele mărilor și spațiul cibernetic drept noua sferă operativă a Alianței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093