Hot News
Poklonskaia, numită în Serbia ”doamna de fier a lui Putin”
11/12
Merkel îl consideră pe Putin învingător la summitul de la Paris
11/12

”Lectură obligatorie pentru clasa politică actuală”

Președintele Fundației Europene ”Nicolae Titulescu”, Adrian Năstase deschide discuțiile cu privire la cartea ”Lumini și umbre” de dr.Vasile Buga/ Foto: Vesti din Rusia

Foto: Vești din Rusia

La Fundația Europeană ”Nicolae Titulescu”, a avut loc lansarea cărții ”Lumini și umbre. Relațiile economice româno-sovietice. 1965-1989”, de Vasile Buga, diplomat și istoric, coordonator al Centrului de studii ruse și sovietice ”Florin Constantiniu” din cadrul Institutul Național pentru Studierea Totalitarismului, care este și editor al cărții.

Noul volum al dr. Vasile Buga reprezintă partea a treia din epopeea politico-diplomatico-economică a acestui autor, primele două fiind ”Sub lupa Moscovei. Politica externă a României. 1965-1989” și ”Pe muchie de cuțit. Relațiile româno-sovitice, 1965-1989”.

”Cartea este un pas important pentru studierea cu obiectivitate a istoriei României, iar Vasile Buga – un deschizător de drumuri pentru aprofundarea studiilor asupra evoluției României între anii 1965-1989”, a spus, la lansare, istoricul Ioan Alexandru.
El arătat că, în anii ’80, în pofida solicitărilor insistente ale lui Ceaușescu privitoare la materiile prime, nici URSS, în aceea perioadă, nu făcea față greutăților economice și nu era în stare să-și onoreze promisiunile date lui Ceaușescu, de a exporta mai multe materii prime în România.

Istoricul Florin Banu a subliniat, la rândul său, că noua carte a lui V. Buga arată cum elita politică a României, de a lungul timpului, ”se ridică în piciore, cerând drepturi egale în relația cu partenerul sovietic”. În același timp, consideră F.Banu, ”factorul politic, temperatura politică influențau, punând, întotdeauna, amprenta asupra relațiilor economice care, uneori, sufereau din cauza aceasta”.

În ciuda mentalului colectiv, Ceaușescu nu era antisovietic; el, ca un oltean pragmatic, prețuia piața sovietică, iar astăzi, în epoca globalizării și a luptei acerbe pentru piețele de desfacere, guvernanții de acum ar trebui să ”tragă învățăminte din această atitudine și din politica lui Ceaușescu”.

Florin Banu a recomandat cartea ”Lumini și umbre” a lui V.Buga, ca ”lectură obligatorie pentru clasa politică actuală”.
După părerea altui istoric prezent la lansare, Liviu Țăranu, nu se poate discuta despre politica externă României, din perioada respectivă, fără a se vorbi despre relațiile româno-sovietice. ”Această carte, ca și cele două precedente ale lui Vasile Buga, reprezintă o sinteză a comunismului românesc”, a spus F.Banu.

Dr. Vasile Buga își prezintă volumul al treilea din epopeea sa politico-diplomatică privind relațiile româno-sovietice din perioada 1965-1989/ Foto: Vești din Rusia

Tânărul cercetător Dan Cătănuș, subliniind și el ”o doză importantă de pragmatism a lui Ceaușescu, față de piața sovietică”, a prezentat niște cifre grăitoare: dacă, în 1969, ponderea URSS în comerțul exterior al României era de 16%, spre sfârșitul anilor ’80, această cifră a ajuns la 36%. Iar, la ora actuală, este ”de ordinul zecimilor din 1%”…

Luând cuvântul, autorul Vasile Buga a mărturisit că, lucrând asupra cărții, a introdus în circuitul științific un volum mare de noi date din arhivele de dinainte de 1989, ale MAE român și ale Arhivelor Naționale, recent deschise.

El a remarcat, între altele, că publicul român are, uneori, o imagine distorsionată cu privire la Sovromuri sau așa-numitul ”plan Valev” – al cărui importanță a fost ”îngroșată de partea română”.

Potrivit autorului, cartea este și «un omagiu adus diplomației române – în speță, ”diplomației economice” din cadrul Ambasadei României din Moscova, care, deseori, lucra sub o mare presiune».

Vom reveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091