Hot News
Foto: RIA Novosti
Peskov: Rusia, o insuliță de stabilitate
15/12
Forțe ONU. Reacția Moscovei la propunerea Kievului
16/12

Germania: Sancțiunile împotriva Nord Stream-2, un atac la UE

Foto: Vesti.Ekonomika

Noile sancțiuni americane împotriva gazoductului rusesc Nord Stream-2 vor afecta suveranitatea și securitatea energetică a Uniunii Europene, a declarat Oliver Hermes, președintele Comitetului estic al economiei germane (OAOEV). În replică, UE va închide proiectele de gaze naturale lichefiate derulate de SUA în Europa.

Publicația rusească ”Vesti. Ekonomika” amintește că, la 9 decembrie, Congresul SUA a aprobat, în bugetul apărării pentru 2020, introducerea de sancțiuni împotriva gazoductelor Nord Stream-2 și Turkish Stream. Sancțiunile vizează companiile europene, navele specializate în montarea de conducte, care participă la realizarea gazoductului Nord Stream-2.

”Dacă aceste sancțiuni vor intra în vigoare, suveranitatea Uniunii Europene va fi direct afectată”, avertizează Oliver Hermes. El a amintit că ”toate aprobările necesare, pentru finalizarea Nord Stream-2, au fost obținute, de la UE și au fost adoptate regulile de exploatare”. În plus, oficialul german a calificat tentativele Statelor Unite de a-și exercita influența asupra UE nu doar ca fiind un act neprietenos, dar și o amenințare la adresa relațiilor transatlantice.

În opinia lui Hermes, sancțiunile SUA pot, de asemenea, pune în pericol procesul de detensionare a relațiilor dintre Ucraina și Rusia. ”Grație intermedierii cancelarului Germaniei și a președintelui Franței, la Paris, au fost întreprinși primii pași pentru ca Estul Ucrainei să revină la calm, după mulți ani de inerție. Noile sancțiuni americane amenință aceste eforturi de reglementare pașnică și de înțelegere între Rusia și Ucraina, în privința tranzitului de gaze naturale”, a apreciat responsabilul german.

Potrivit aprecierilor sale, decizia SUA ar urma să antreneze, pe termen scurt, o creștere a prețului energiei pentru consumatorii europeni. ”Piețele vor reacționa în mod corespunzător la tensiune”, a spus Hermes. ”Știm asta, din cauza sancțiunilor americane împotriva producătorilor ruși de aluminiu, anunțate în aprilie 2018, fără ca UE să fie consultată. Atunci au fost atât de multe salturi de preț, încât, SUA au oprit sancțiunile”, a amintit Hermes.

”Sancțiunile americane, care au fost reactivate fără consultarea UE și împotriva voinței declarate a principalilor aliați europeni, vor pune la grea încercare unitatea transatlantică în privința sancțiunilor, vor sufoca UE și, în același timp, vor provoca daune uriașe proiectelor americane din Europa”, a declarat Asociația mediului de afaceri german.

”Americanii vor să vândă gaze naturale lichefiate în Europa – construcția de terminale este, deja, planificată în Germania. Dacă se va constata că sancțiunile SUA, împotriva livrărilor de gaze din Rusia în Europa, reprezintă o concurență neloială a SUA, ar putea fi revizuită colaborarea cu SUA în domeniul proiectelor de gaze lichefiate”, au avertizat reprezentanții asociațiilor de afaceri din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874989