Hot News
Rusia a testat sistemul de apărare antiaeriană ”Ghibka-S”
22/12
Rusia și Ucraina au convenit, în sfârșit, prelungirea tranzitului
22/12

MAE rus a comentat sancțiunile americane împotriva Nord Stream-2

Clădirea MAE rus din Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti

Clădirea MAE rus în Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti

Politicieni și diplomați ruși au criticat introducerea, de către Statele Unite, a sancțiunilor împotriva gazoductului Nord Stream-2, intrate în vigoare după ratificarea, vineri seară, a legii respective de către președintele Donald Trump.

Moscova va continua realizarea proiectelor sale economice, în pofida sancțiunilor, a anunțat MAE rus. ”Urmărim cu interes cum SUA depășesc o linie importantă în politica externă, introducând, împotriva aliaților lor, sancțiuni cu care Rusia s-a obișnuit de mult”, se arată în comentariul ministerului de Externe.

Diplomații ruși sunt de părere că Washingtonul este ghidat nu de interesele europenilor, ci de propriile lui interese. ”Se întrevede dorința de a determina Europa să accepte gazele naturale lichefiate americane, care îi va costa pe consumatorii UE mai mult decât gazul livrat prin conductele din Rusia. Se urmărește, astfel, încetinirea ritmului de dezvoltare a țărilor europene, cu efect direct asupra capacității lor de a concura, cu SUA, pe piețele mondiale. În final, europenii vor fi perdanți pe toată linia”, a estimat MAE rus.

Documentul arată că reacția țărilor europene demonstrează cât sunt ele de suverane. În plus, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a atras atenția că o țară cu o datorie de stat de 22 de trilioane de dolari (precum sunt SUA – n.r.) interzice altora să-și dezvolte economia. ”Curând vor cere, probabil, să încetăm imediat să mai respirăm. Iar mulți se supun”, a scrie Zaharova, pe pagina de Facebook.

Senatorul rus Aleksei Pușkov a recomandat să se aștepte pași concreți din partea Berlinului. ”Merkel a anunțat că nu acceptă aceste sancțiuni. Mai trebuie să înțelegem cum anume nu le acceptă”, a scris politicianul rus, pe Twitter.

La rândul său, senatorul Konstantin Kosaciov a catalogat introducerea de sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream-2, prin Marea Baltică, din Rusia în Germania, drept un banditism de forță. ”Scopul acestei utilizări cinice a energiei ca armă îl constituie asigurarea, pentru sine, a unui avantaj concurențial unilateral. Din partea țărilor europene ar trebui să urmeze o reacție fermă de respingere a unei asemenea acțiuni de forță”, a declarat Kosaciov, pentru RIA Novosti.

În opinia parlamentarului, Moscova nu trebuie să își corecteze acțiunile din cauza politicii partenerilor americani. Senatorul crede că Washingtonul face din energie o armă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875083