Hot News
Putin a participat la meciul Ligii de hochei nocturn din Piața Roșie
26/12
Sunt șanse de progres în relațiile dintre Rusia și SUA?
26/12

Precum un titlu de roman – Revolta decembriștilor. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan

14 decembrie 1825. Sankt-Petersburg, Piața Senatului. Insurecția decembriștilor. Pictură de epocă, de K.Kohlman. Acuarelă

Piața Decembriștilor (fostă Piața Senatului, până în 1925) din istoricul oraș Sankt-Petersburg este locul unui eveniment numit “Revolta decembriștilor”. Actul revoluționar inspirat de liberalismul european a avut loc la 26 decembrie 1825 (14 decembrie pe stil vechi), în urmă cu 194 de ani, când…
… ofițeri și soldații pe care îi comandau s-au strâns în Piața Senatului, refuzând să depună jurământul de credință față de Nikolai I. El este țarul care vine pe tronul Imperiului Rus după ce fratele său, moștenitorul de drept, Constantin Pavlovici, renunță la dreptul succesoral. Cine sunt cei care i se opun lui Nikolai I?

În urmă cu 9 ani, prin 1816, se formează o societate (secretă) numită Uniunea Salvării, de către ofițeri ai Regimentului de gardă Semionov – Nikita și Alexandr Muraviev, Serghei Trubețkoi, Pavel Lopuhin, ș.a. Figura centrală a acestei societăți devine colonelul Pavel Pestel (născut la 5 iulie 1793), fiul guvernatorului general al Siberiei (căzut în dizgrație în 1821).
Pestel este militar prin vocație – face școală militară, luptă în Războiul pentru Apărarea Patriei din 1812 și participă la campaniile militare rusești externe (între 1813-1814); este rănit grav la Borodino și este decorat de către feldmareșalul Kutuzov cu “Sabia de aur pentru vitejie” – dar, asta nu-l împiedică să aibă vederi reformiste și să facă un program pentru Uniunea Salvării (care prevedea abolirea iobăgiei, înlocuirea monarhiei autocrate cu cea constituțională, etc.
În 1821, consecutiv tensiunilor dintre Muraviev și Pestel (primul era moderat, celălalt radical), Uniunea se scindează în Societatea Sudică (condusă de Pestel) și Societatea Nordică (condusă de Trubețkoi, Muraviev și Obolenski). Nordicii doresc monarhie constituțională și introducerea dreptului de a vota (un drept limitat, doar pentru unele categorii sociale).
Pestel începe să lucreze la un proiect de constituție – “Russkaia Pravda” – în care prevede, printre altele, emanciparea iobagilor, limitarea drepturilor pentru latifundiari (reformă agricolă) și eliminarea privilegiilor de clasă, acordarea drepturilor politice pentru bărbații trecuți de 20 de ani. Republican convins (declară că nu există binecuvântare mai mare pentru Rusia decât un sistem de guvernare republican), merge până la a afirma că este necesară eliminarea fizică a familiei imperiale ruse, ca măsură finală.

Moartea țarului Alexandru I (la Taganrog, unde avea un palat) îi ia prin surprindere pe decembriști (țarul nu avea decât 47 de ani), dar, cei din Societatea Nordului își propun să profite de confuzia creată de criza succesorală provocată de Constantin Pavlovici Romanov și se revoltă, refuzând să jure credință țarului Nikolai I (fratele mai mic al lui Constantin Pavlovici). Cu o zi înainte ca cei din Societatea Nordului să acționeze la Sankt-Petersburg (capitala Imperiului Țarist), Pavel Pestel este arestat la Tulcin (azi, Tulcea – n.r.), fiind trădat de către un nou venit în Societatea Sudului.
Decembriștii nordici se strâng în Piața Senatului și doresc să proclame o nouă Constituție, dar revolta lor este rapid înăbușită datorită organizării defectuoase; se lasă cu multe victime colaterale, civili care nici nu pricepuseră prea bine ce anume se întâmpla. Capii răscoalei sunt arestați, împreună cu alți aproape 300 de participanți. În final, 5 decembriști vor fi executați [Pavel Pestel, Piotr Kahovski (care a făcut imprudența de a-l împușca mortal pe contele Miloradovici, trimis să tempereze spiritele), Mihail Bestujev-Riumin, Serghei Muraviev- Apostol și Kondrati Rileev], alți 31 întemnițați. Restul vor suporta exilul în Siberia (surghiunul siberian din poezia lui Pușkin) și în Orientul îndepărtat.
Execuția celor cinci a fost marcată de o întâmplare deosebită – funiile folosite pentru spânzurare s-au rupt, inexplicabil. Cutuma era ca, în astfel de situații, țarul să-l grațieze pe cel osândit; doar că Nikolai I nu s-a conformat și a ordonat reluarea procedurii…

Deși istoria Decembriștilor nu are amploarea Revoluției bolșevice, de ex., o regăsim imortalizată în marea operă a lui Lev Tolstoi “Război și pace”, în poeziile lui Alexandr Pușkin și, poate cel mai frumos, în expresia “soție decembristă”, cu rădăcini în gestul majorității nevestelor de a-și urma soții decembriști exilați în marea Siberie… Două cuvinte care concentrează toate virtuțile pe care o femeie (soție, mamă) ar fi bine să le aibă!

Să vedem și relatarea astrelor despre ziua de 26 decembrie 1825. Soarele este poziționat în Capricorn (semnul structurilor de putere), iar Luna este în puternicul domiciliu din Rac (zodia poporului, maselor). Evident, este Lună Plină, adică opoziție Soare-Lună. Chiar dacă poporul ca atare nu s-a răsculat împotriva stăpânirii, aspectul descris a favorizat energetic fronda, mai ales că Soarele primește și o cuadratură neprietenoasă de la Pluton din Berbec (începea perioada revoluțiilor care au transformat Europa).
Tot în Capricorn îl găsim și pe Uranus, responsabil cu răsturnările de situație, dar și pe Neptun, generatorul de “ceață”, haos, dispersie. Neptun este conjunct cu Mercur (retrograd, ca și cum nu era de-ajuns conjuncția cu Neptun!).
Cu alte cuvinte, erau puține șanse ca mintea, în general, să funcționeze corect. Mercur în Capricorn are o poziție foarte bună pentru tot ceea ce presupune organizare, analiză, decizii de importanță capitală, majoră, la nivel înalt. Retrogradarea este nefastă (încurcă lucrurile, întoarce mintea pe dos, una se spune și alta se înțelege, deciziile care se iau sunt neinspirate, ca să nu spunem proaste), iar conjuncția cu Neptun la fel, întrucât ambele planete au aspecte proaste de la Lună (factorul emoțional, care a perturbat și el). Iată explicația pentru faptul că mulțimea nu înțelegea ce se întâmplă, care este treaba cu Constituția; chiar și decizia țarului Nikolai I de a continua execuția (decizie defectuoasă din punct de vedere ezoteric) poate fi pusă tot pe seama aspectelor descrise până acum.
Mercur activează Sheliak, o stea fixă care favorizează necazurile cu autoritatea și moartea violentă.

Tensiunile nu se încheie aici. Marte din Balanță face cuadratură cu Mercur și cu Uranus. Iată de ce demersul diplomatic al contelui Miloradovici s-a soldat cu împușcarea și moartea sa. Tot Marte face cuadratură și cu Luna (ceea ce a determinat violențele asupra civililor) și opoziție cu Lilith (alt factor de lezare).
Saturn (retrograd) este conjunct cu Nodul Sud Lunar din Gemeni (factor perturbator pentru pentru abilitățile intelectuale și de comunicare), în opoziție cu Venus din Săgetător. Deși Venus era plasată pe Nodul Nord Lunar (Sensul Vieții), nu a fost purtătoare de noroc, ba dimpotrivă – planeta numită Micul Benefic primește o cuadratură de la Jupiter, aspect tipic pentru neșansă!

Concluzionăm că Revolta Decembriștilor a fost, ca desfășurare, exact expresia pământeană a gâlcevii dintre planete, la ora respectivă. Și, cam așa se întâmplă mereu…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079