Hot News
Noaptea de Revelion-2020, la Moscova (VIDEO)
02/01
Șeful Crimeii, despre marșul ”naționaliștilor” de la Kiev
03/01

Gazprom și Naftogaz au semnat acordul de tranzit

Foto: RIA Novosti

Negocierile pentru încheierea acordului privind tranzitul de gaze rusești prin sistemul ucrainean de transport au durat cinci zile și s-au încheiat, la 31 decembrie, cu semnarea documentului. Într-un final, acordul a fost încheiat pe o durată de cinci ani, valoarea lui totală ridicându-se la peste șapte miliarde de dolari.

Rusia și Ucraina au semnat acordul privind tranzitul de gaze pe o durată de cinci ani, a anunțat agenția RIA Novosti, cu referire la o declarație făcută, în acest sens, de către șeful Gazprom, Aleksei Miller. ”La Viena, au fost adoptate deciziile definitive și au fost convenite înțelegerile finale. Concomitent, a fost semnat un întreg pachet de acorduri și contracte”, a precizat Miller, adăugând că toate documentele au dobândit putere juridică, tranzitul de gaze prin sistemul conductelor ucrainene de transport fiind asigurat, după 31 decembrie 2019.

În decurs de cinci ani, Rusia va plăti șapte miliarde de dolari pentru tranzitul de gaze prin rețeaua ucraineană de gazoducte. Se preconizează că, în 2020, primul an de valabilitate a noului acord, Rusia va transporta prin conductele ucrainene 65 de miliarde metri cubi de gaze, volum care, ulterior, va fi de 40 de miliarde anual.

În acest context, directorul executiv al Naftogaz, Iuri Vitrenko, a explicat care sunt plusurile colaborării cu Rusia în domeniul gazelor naturale. În primul rând, el a arătat că, prin noul contract, veniturile din tranzitul de gaze din Rusia depășesc substanțial cheltuielile. ”Cu alte cuvinte, Ucraina are de câștigat, nu de pierdut. Cei care susțin că volumul de tranzit înseamnă pierdere nu se pricep, cu siguranță, în ceea ce înseamnă economia transportului de gaze. Sau, pur și simplu, vor doar să critice”, a scris Vitrenko pe pagina sa de Facebook.

Potrivit precizărilor sale, la un volum total pe cinci ani, de 225 miliarde metri cubi de gaze, reiese că Gazprom va plăti cel puțin 32 de dolari pentru 1000 metri cubi. Potrivit estimărilor preliminare, Ucraina va încasa în cinci ani peste 7 miliarde de dolari.

În același timp, Vitrenko a calificat drept ipocrizie criticile formulate de către foștii lideri ai Ucrainei la adresa noului contract cu Rusia.

”Când reprezentanții fostei puteri critică, acum, reducerea volumelor de tranzit – este ipocrizie”, a scris Vitrenko, pe Facebook. În opinia lui, criticile actualei opoziții reprezintă ceva ”normal”, dar, ele trebuie să fie obiective. ”Dacă voi considerați că trebuia un volum mai mare, criticați-i pe cei care au permis construirea gazoductelor Turkish Stream și Nord Stream-2”, a adăugat directorul executiv al Naftogaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089