Hot News
Angela Merkel vine în Rusia la 11 ianuarie
07/01
De ce vine Merkel la Moscova
07/01

Kosaciov: Refuzul SUA, o lecție pentru Bagdad și nu numai

Foto: Reuters/Bryan Woolston

Președintele Donald Trump a declarat că Statele Unite nu vor pleca din Irak, atâta timp cât Bagdadul nu va compensa toate cheltuielile pentru construirea bazei aeriene americane și că SUA vor impune irakienilor sancțiuni, ”cum nu au văzut ei niciodată, astfel încât sancțiunile anti-iraniene să pară un fleac”, scrie președintele comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale, Konstantin Kosaciov, într-o postare pe pagina sa de Facebook. În ajun, duminică, 5 ianuarie, Parlamentul irakian a votat pentru a pune capăt prezenței militare străine în țară.

”O lecție pentru Bagdad. De fiecare dată când i-am întâlnit, în ultimii ani, pe colegii mei irakieni (iar întrevederi au fost multe), i-am întrebat ce părere au despre prezența militară americană în țara lor. Și, mereu mi se răspundea – ”totul este sub control, americanii ne asigură securitatea și ne ajută să luptăm împotriva terorismului”. Măi să fie. Aș râde, dacă nu ar fi, mai degrabă, tragic, dar toate acestea îmi amintesc de cunoscutul basm rusesc despre vulpea care, după ce a ocupat cu de la sine putere căsuța iepurașului, unde el însuși a lăsat-o să intre, a amenințat întreaga pădure – ”când o să ies, o să sar la voi de o să vă sară toți fulgii!”. Seamănă foarte mult cu actualul Trump. Numai că, sfârșitul acelei povești – atât de trist pentru vulpea izgonită – nu se uită.

Mai mult, declarația lui Trump este și un semnal foarte clar, din partea Washingtonului, pentru toți ceilalți aliați, unde americanii își țin militarii și bazele. Alianța cu SUA pare doar pe dinafară o colaborare romantică – în numele valorilor, al păcii și al democrației. În realitate, însă, imediat ce jocul trece pe reguli neamericane, basmul capătă alt sfârșit: dispreț față de suveranitatea aliaților, amenzi și sancțiuni aplicate rebelilor, amenințări neconvenite și nesimțite la adresa opozanților, sortiți să primească măsuri de răspuns din partea acestora, inclusiv la adresa aliaților luați prin surprindere. Ocuparea lumii în stil american.

Dacă trista experiență irakiană va deveni o lecție pentru alți aliați ai SUA – timpul o va demonstra. Deocamdată, mărinimia europenilor este sincer dezamăgitoare – după asasinarea fără drept de apel a lui Soleimani, Uniunea Europeană, cu binecunoscuta ei supremație a legii, pierde impardonabil șansa de a deveni jucător real pe arena mondială. Sper, totuși, că, acum, convulsiile lumii unipolare îi va determina pe mulți să tresară, inclusiv în pădurea euroatlantică, scrie Kosaciov.

3 Comments

  1. archangel of justice spune:

    FACEBOOK, CUM CREZI CA VA FI 2020 PT TINE SI ZUCKER? AI LOVIT IN MINE SI IN MULTI ALTII…. TU PT FAPTELE TALE, NU VEI FI „RSPLATIT”?

  2. archangel of justice spune:

    SIC TRANSIT GLORIA AMERICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875182