Hot News
Jocul dublu al lui Lukașenko și de ce nu vrea integrarea cu Rusia
08/01
Vizita surpriză a lui Putin în Siria. Peskov spune dacă va fi informat Trump
09/01

Fiodor Lukianov: Ce a însemnat vizita lui Putin în Siria

Foto: Sputnik

Vizita președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în Siria, pe fondul creșterii instabilității și a tensiunii în regiunea Orientului Mijlociu, demonstrează încrederea totală a liderului rus în demersurile sale, a apreciat, pentru agenția TASS, politologul Fiodor Lukianov, directorul științific al Fondului pentru dezvoltarea și susținerea clubului internațional de dezbateri Valdai.

Expertul a subliniat că vizitele la nivel înalt sunt, întotdeauna, pregătite cu mult înainte de efectuarea lor, dar, coincidența deplasării lui Putin în republica arabă, în ciuda degradării situației din regiune, are un efect puternic și ”impresionează”. ”Pe fondul haosului generat în tot Orientul Mijlociu și Africa de Nord, din Libia până în Iran, Putin se duce într-o țară care, până de curând, a fost, poate, cel mai fierbinte punct, în jurul căruia se întâmplau toate. El demonstrează, astfel, totala încredere în sine și în ceea ce face. Pentru că, nimeni nu se poate lăuda, acum, cu așa ceva – încredere și înțelegere – din punctul de vedere al efectului politic, ceea ce impresionează în mod deosebit”, a explicat analistul.

Semnificativ este și faptul că liderul rus l-a întâlnit pe colegul său sirian, Bashar Assad, în ajunul vizitei la Istanbul, unde, printre altele, Putin va purta convorbiri cu președintele țării gazdă, Recep Tayyip Erdogan. ”Faptul că președintele rus a considerat necesar să prefațeze vizita la Erdogan cu discuțiile cu Assad ar trebui să demonstreze că, indiferent de evoluția relațiilor cu Turcia, Siria reprezintă o prioritate, un partener de bază și că toți trebuie să înțeleagă acest lucru, inclusiv Erdogan – care are, acum, o cu totul altă atitudine față de Assad”, a subliniat Fiodor Lukianov.

Comentând despre cum ar putea fi răstălmăcită vizita de Crăciun a președintelui Rusiei la Damasc, ținând cont de polemica dură, la limita declarării războiului, dintre Washington și Teheran, după asasinarea generalului Qassem Soleimani, expertul a îndemnat să nu se cadă în presupuneri și speculații legate de planurile Rusiei, în cazul unui nou conflict în Orientul Mijlociu, arătând, totodată, că ”Rusia nu poate rămâne de-o parte, pentru că ea este, deja, acolo”.

În acest context, Lukianov a amintit de importanta prezență militară rusă în Siria, de implicarea Moscovei în diferitele procese din regiune, precum reglementarea situației din Libia sau inițiativele privind crearea unei arhitecturi de securitate în zona Golfului Persic. ”Rusia întreține relații strânse, complicate și controversate, cu două țări cheie – Iran și Turcia. Firește, Rusia nu poate ignora ceea ce se întâmplă în zonă, dar, important este ce anume va face ea acolo. Pe fondul evenimentelor din ultimele zile, Rusia apare ca un stâlp de stabilitate și garant al unei ordini, spre deosebire de toți ceilalți care, în general, se mișcă într-o direcție oarecum inversă”, a continuat politologul.

Fiodor Lukianov a calificat drept o mare reușită politică și diplomatică a Rusiei faptul că Moscova ”reușește să păstreze relații de afaceri cu aproape toate părțile, chiar și cu forțe aflate într-o dură confruntare, unele cu altele. ”Este uimitor și deosebit de neobișnuit, dar, cu toate astea, Rusia reușește. Să vedem ce se va întâmpla acum, când situația traversează o creștere vertiginoasă a stării de tensiune”, a încheiat expertul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079