Hot News
75 de ani de la Victorie. Veteranii vor primi, fiecare, câte 75.000 de ruble
20/01
Corneliu Vlad: Pariul lui Vladimir Putin
20/01

Polonia vrea opere de artă din muzeele rusești. Reacții

Foto: rubaltic.ru

Președintele Muzeului de Arte Plastice ”A.S.Pușkin” din Moscova, Irina Antonova (în imagine), a comentat, pentru NSN, declarația Varșoviei, referitoare la tablourile poloneze din Rusia.

Ministerul polonez al Afacerilor Externe a declarat că partea poloneză are dreptul la o serie de opere de artă aflate în Rusia. Într-un comunicat postat pe contul de Twitter al instituției, se precizează că, ”din cauza acțiunilor Uniunii Sovietice, cultura poloneză a suferit pierderi uriașe”.

Diplomația poloneză afirmă că, printre respectivele opere, se numără ”Madonna Glogowska”, de Lucas Cranach cel Bătrân, ”Fetița cu porumbel”, de Antoine Pesne, ”Curtea cu păsări”, de Daniel Schultz, precum și ”Peisaj de pădure”, de Jan Brueghel cel Bătrân.

Prședintele Muzeului ”Pușkin”, Irina Antonova, s-a declarat revoltată de declarațiile neprobate ale Poloniei, cu pretenții asupra unor opere de artă care se expun în muzeele rusești. ”Nu am auzit de vreo pretenție a Poloniei, față de Rusia, legată de moștenirea pe care, chipurile, ar fi pierdut-o. Nu cunosc așa ceva. Problema este că lucrări pe tema Madonei cu pruncul, spre exemplu, sunt foarte multe, chiar ale aceluiași autor. Numele autorului și al tabloului nu reprezintă informații exhaustive. În cazul pretențiilor Poloniei – în Rusia ar fi trebuit să ajungă, de la Varșovia, o adresă de netăgăduit – despre ce tablou și autor este vorba, din ce muzeu polonez a dispărut și în ce muzeu din Rusia, în opinia Poloniei, ar fi nimerit. Deocamdată, drepturile Poloniei asupra tablourilor din Rusia sunt formulate absolut neîntemeiat. Sunt declarații adresate oamenilor care nu înțeleg toate nuanțele problemei. Varșovia trebuie, desigur, să prezinte dovezi ale pierderilor suferite. Ce i-a apucat pe polonezi? A mai trimis Polonia astfel de cereri Rusiei și înainte? Și au fost refuzați? Dacă Polonia deține vreo informație, trebuie să facă o solicitare, cu toate datele de care dispune, la Ministerul rus al Culturii sau la Guvernul țării noastre și, abia după aceea, să lanseze tot felul de afirmații”, crede expertul.

În context, NSN menționează că Varșovia și Moscova au puncte de vedere diferite în interpretarea evenimentelor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. O temă abordată de câteva ori, de președintele Vladimir Putin, în luările sale de cuvânt. Autoritățile poloneze au răspuns diametral opus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875061