Hot News
O Europă stabilă: ”numai împreună cu Rusia, nu împotriva ei”
27/01
Ce salariu își doresc rușii
28/01

Acum 75 de ani, Armata Roșie i-a eliberat pe prizonierii lagărului Oświęcim/Auschwitz

27 ianuarie 1945. Momentul eliberării lagărului morții, Oświęcim/ Foto de arhivă

Astăzi, prin decizia ONU, în lume se marchează Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului.

Foto de arhivă

Două sute de foști deținuți ai lagărului morții se vor întâlni în Polonia. Teritoriul acestuia, pe o suprafață de 500 de hectare, este cel mai mare muzeu din lume care povestește despre crimele fascismului, crematoriile, camerele de gazare, cazărmile, unde au fost uciși un milion și jumătate de oameni, o mare parte dintre aceștia fiind evrei. Era cel mai mare lagăr al morții nazist.

Foto: DPA/ TASS

De șapte ani, în Oświęcim este deschisă o expoziție rusească permanentă. O parte importantă a acesteia povestește despre ziua memorabilă de 27 ianuarie 1945, când soldații sovietici au eliberat prizonierii.

Foto: DPA/ TASS

„Îmi amintesc mereu cine mi-a dat libertatea. Mi-au dat-o soldații Armatei Roșii. Și după război, deja, am aflat că aceștia erau soldați ai diviziei a 150-a, ai căror luptătorii au ridicat, mai târziu, steagul  Victoriei deasupra Reichstagului. Onoare și glorie lor! ”, spune Bogdan Bartnikovski, unul dintre puținii supraviețuitori ai ”fabricii morții”.

Atunci, la Oświęcim, erau șapte mii de persoane, oameni epuizați, aflându-se între viață și moarte, istoviți de foame și de o muncă insuportabilă, de sclavi. Tot atunci, a început o anchetă a crimelor naziștilor, care a făcut parte din rechizitoriul Tribunalului de la Nürnberg.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875077