Hot News
Submarinele, capabile să distrugă lumea în 30 de minute
31/01
Natalia Poklonskaia, despre proveniența coronavirusului din China
31/01

Putin și Netanyahu au dezbătut ”afacerea secolului”

Foto: Izvestia

În cadrul întâlnirii sale cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a dezbătut ”afacerea secolului” propusă, de Statele Unite, pentru reglementarea conflictului palestiniano-israelian , informează agenția TASS, citând surse din interiorul delegației Israelului.

«A fost o discuție lungă, profundă și argumentată despre detaliile ”afacerii secolului” și a influenței ei asupra regiunii. În plus, cei doi lideri au analizat evoluția evenimentelor din Siria și coordonarea necesară dintre Israel și Rusia», a relatat interlocutorul agenției.

Netanyahu a venit, joi, la Moscova, direct de la Washington, unde, marți, a participat la o conferință comună de presă cu președintele SUA, Donald Trump, în cadrul căreia liderul de la Casa Albă a anunțat prevederile cheie ale așa-numitei afaceri a secolului – plan de reglementare pașnică a conflictului palestiniano-israelian, fundamentat pe recunoașterea reciprocă a celor două state. SUA propun crearea, printr-un mijloc de transport rapid, a unei legături directe între Gaza și Cisiordania și recunoașterea Ierusalimului de Est drept capitală a statului arab. În același timp, Trump a calificat întreg Ierusalimul drept ”capitală indivizibilă” a Israelului și a anunțat intenția Statelor Unite de a recunoaște așezările evreiești drept teritoriu israelian.

Ca o condiție a procesului de pace, președintele SUA a indicat refuzul autorităților Palestinei de a susține mișcarea radicală Hamas, care acționează în Gaza, dar și renunțarea la metodele luptei armate. Ca sprijin al procesului de reglementare, SUA au propus investiții de 50 de miliarde de dolari.

Netanyahu a susținut propunerea lui Trump, exprimându-și disponibilitatea de a demara, imediat, negocieri de pace cu palestinienii. În schimb, șeful Palestinei, Mahmud Abbas, a respins propunerea lui Trump, catalogată drept un complot împotriva țării sale. Vorbind la un post local de radio, el a declarat că Ierusalimul nu este de vânzare, iar afacerea propusă de SUA este sortită eșecului. Politicianul a cerut poporului său să strângă rândurile și să respingă planul de lichidare a proiectului național. TASS menționează că palestinienii rămân fideli ideii unui stat propriu, cu capitala la Ierusalim. Ei încearcă să obțină recunoașterea graniței stabilite în 1967.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091