Hot News
Vladimir Putin a vorbit la telefon cu regele Arabiei Saudite
04/02
Economia rusă a încetinit până la 1,3%, în 2019
05/02

Cum ”seduc” americanii Kazahstanul

Februarie 2020. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo și președintele Kazahstanului Kasîm-Jormat Tokaev/ Foto: orcom.kz

Se pare că Rusia își pierde influența în Kazahstan. A demonstrat-o turneul asiatic al secretarului de stat american, Mike Pompeo, scrie publicația rusă Gazeta.ru. Acum, cel mai bun prieten al fostei republici sovietice este Washingtonul, Moscova cedând considerabil în fața SUA privind volumul de investiții în Kazahstan. Totuși, un avantaj tot există și poate fi exploatat. Americanii îi alungă pe chinezii din regiune, eliberând calea Rusiei, afirmă analiștii consultați de publicația menționată.

Ajuns în Kazahstan, după ce s-a oprit în Belarus și Uzbekistan, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a fost primit de președintele țării gazdă, Kasîm-Jormat Tokaev, care și-a întâmpinat oaspetele amintindu-i că SUA au fost primul stat care a recunoscut independența Kazahstanului, în 1991. ”În același timp, consider că avem un potențial bun, care poate fi folosit pentru extinderea pe mai departe a cooperării”, a subliniat liderul kazah.

Pompeo a evidențiat ”excelentele relații economice” dintre cele două țări. ”Susținem total libertatea Kazahstanului de a-și alege partenerii de afaceri pe care îi dorește, dintre toate statele lumii. Dar, sunt convins că țările obțin rezultate bune când colaborează cu companii americane”, a spus șeful Departamentului de Stat.

Explicând de ce americanii sunt mai buni decât ceilalți, Pompeo a arătat că este vorba despre ”afaceri cinstite”, ”acorduri transparente”, ”preocuparea pentru mediul înconjurător” și ”grija pentru o muncă de calitate”.

Gazeta.ru arată, în context, că, la capitolul investiții străine, la această categorie lider este Olanda, care, din 2005 până în 2018, a pompat în economia Kazahstanului 80 de miliarde de dolari. Pe locul doi se află SUA, cu 33,7 miliarde, urmate de Elveția, cu 30 de miliarde de dolari, Marea Britanie, Franța și Belgia cu sume similare. În ceea ce privește Rusia, investițiile ei s-au cifrat, în perioada menționată, la 14 miliarde de dolari.

Intensa activitate investițională desfășurată de americani în Kazahstan are legătură atât cu faptul că SUA sunt exportatoare de capital, dar și cu faptul că țara asiatică are nevoie inclusiv de tehnologii avansate, pe care Rusia nu i le poate oferi, spre deosebire de Washington, crede analistul Serghei Suverov, de la BKS Premier. În același timp, Kazahstanul promovează o politică pe mai multe planuri, încercând să dezvolte relații economice atât cu SUA, dar și cu China și Rusia. ”În Kazahstan, sunt destul de active companiile ruse, precum Lukoil, Rosatom, KAMAZ. Dar, posibilitățile investiționale ale acestora sunt mai mici decât cele ale firmelor americane, având în vedere greutatea lor în economia mondială”, a arătat analistul consultat de Gazeta.ru.

În această situație, Rusia se poate bucura de un singur lucru: SUA nu au ascuns faptul că, în Asia Centrală, ele își doresc, înainte de toate, să-și sporească prezența, pentru a alunga de acolo China. Sau, cel puțin, să slăbească puterea de influență a Chinei, inclusiv în Kazahstan. Ceea ce i-ar permite Rusiei să-și păstreze pozițiile, crede Gazeta.ru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048