Hot News
Lavrov: SUA își stârnesc partenerii împotriva Rusiei și a Chinei
07/02
O explozie de partide. Zahar Prilepin, considerat de politologi un spoiler
08/02

Abe intenționează să încheie tratat de pace cu Rusia

Foto: RIA Novosti

Premierul Japoniei, Sindzo Abe (în imagine), a declarat, în cadrul ”Congresului pentru recuperarea teritoriilor de nord” că intenționează să rezolve problema ”teritoriilor de nord” – denumire folosită de Japonia pentru insulele Kunashir, Shikotan, Iturup și Hobamai, să încheie un tratat de pace cu Rusia și să transforme aceste teritorii în ”insule ale prieteniei”, informează corespondentul agenției RIA Novosti.

”Mi-am propus să impulsionez eforturile comune pentru identificarea unei soluții care să fie acceptată de ambele părți și, pas cu pas, să împing negocierile înainte. Mă voi îndrepta cu îndărătnicie spre obiectivul propus, de rezolvare a problemei teritoriale și de încheiere a unui tratat de pace. Înainte de toate, este important ca între popoarele japonez și rus să se întărească relațiile de încredere și de prietenie, astfel încât, cele patru insule să devină insule ale prieteniei”, a spus Abe. Premierul nipon a calificat drept anormală absența, de mai bine de 74 de ani, a unui tratat de pace între cele două țări.

În plus, el a arătat că, de trei ani, deja, japonezii pot ajunge pe respectivele insule cu avionul, pentru a vizita mormintele strămoșilor și că pe aceste teritorii se dezvoltă o activitate economică comună.

”Anul trecut, au fost implementate proiecte pilot în domeniul turismului și în prelucrarea deșeurilor. Am de gând să ascult, și pe viitor, părerile foștilor locuitori ai insulelor; intenționez, și pe viitor, să acționez astfel încât să nu fie încălcate pozițiile juridice ale celor două țări”, a adăugat Abe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875101