Hot News
Pentagonul trișează: Proiectilele nucleare de mici dimensiuni nu sunt destinate ”descurajării Rusiei”
09/02
Rusia a refuzat să scadă prețul la petrol pentru Belarus
09/02

Banca Centrală a Rusiei a coborât dobânda de referință

Banca Centrală a Rusiei din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Banca Centrală a Rusiei a coborât dobânda de referință cu 0,5% puncte procentuale, până la 6% pe an, a anunțat instituția de reglementare, pe site-ul său, scrie Lenta.ru.

Banca a precizat că decizia este urmarea faptului că încetinirea inflației este mai rapidă decât prognoza, iar așteptările inflaționiste ale populației și prețurile rămân stabile. Cu toate acestea, spre sfârșitul anului 2020, Banca centrală așteaptă o inflație de 3,5-4,0% și de patru procente, la sfârșitul anului viitor.

Banca Centrală nu exclude posibilitatea ca, la următoarele ședințe, să fie decisă altă reducere a dobânzii de referință. O astfel de hotărâre va depinde de evoluția inflației – reală și estimată, de dezvoltarea economiei, de riscurile generate de condițiile interne și externe, dar și de reacția piețelor financiare.

Printre riscuri, instituția de reglementare a numit epidemia de coronavirus din China. De asemenea, este posibilă o încetinire a economiei mondiale și o creștere a volatilității pe piețe.

Ultima dată, banca a redus dobânda de referință la ședința din 13 decembrie, iar înainte de asta, la cea din 25 octombrie. În 2019, Banca a redus dobânda de cinci ori. În octombrie anul trecut, președintele Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a declarat că dobânda de referință ”ar putea scădea mult mai determinant”. De atunci, ea s-a micșorat cu un procent.

Dobânda de referință reprezintă dobânda aplicată creditelor acordate băncilor de Banca Centrală. De ea depind dobânzile băncilor la depozite și la credite. Cu cât este mai mică, cu atât sunt mai bune condițiile la credite și mai proaste, la depozite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091