Hot News
Trei țări post-sovietice cer bani Uniunii Europene
16/02
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944-1945. Dezvoltarea cooperării sovieto-române, în luptele pentru eliberarea Ungariei (XV)
17/02

Rusia a înaintat trei condiții pentru îmbunătățirea relațiilor cu Europa

Sediul Ministerului Rus de Externe din Moscova/ Foto: RBC

Europa trebuie să întreprindă pași concreți pentru îmbunătățirea relațiilor cu Rusia și să-și schimbe abordarea sistemică a ceea ce înseamnă dialog, a declarat viceministrul rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Grușko, pe culoarele Conferinței de Securitate de la München, relatează ”Vzgliad”.

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Grușko/ Foto: RBK

Comentând informația publicată de cotidianul RBK, potrivit căreia Rusia ”analizează în detaliu” propunerile președintelui Franței, Emmanuel Macron, privind îmbunătățirea dialogului cu Moscova, diplomatul a precizat că o ameliorare a relațiilor este posibilă numai dacă două instituții cheie ale Europei – NATO și UE – își modifică politicile. Astfel, UE trebuie să demonstreze o mai multă concretețe în abordarea Rusiei, a explicat Grușko.

Potrivit afirmațiilor sale, actualele principii aplicate de Europa față de Rusia, aprobate, încă, de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri internaționale și politică de securitate, Federica Mogherini, ”nu pot fi caracterizate nici pe de parte drept o strategie sau politici coerente”.

În al doilea rând, NATO trebuie să renunțe să se mai concentreze pe ”descurajarea” Rusiei, încercând să o atragă în sistemul ei de securitate din perioada Războiului Rece, a subliniat viceministrul rus de Externe. El a amintit că, din inițiativa Alianței, au fost stopate toate proiectele de colaborare politică menite să îmbunătățească securitatea în țările membre ale Consiliului Rusia – NATO. Grușko a definit creșterea potențialului militar al NATO pe ”flancul estic” drept ”o cheltuială de bani inutilă”.

În al treilea rând, diplomatul rus a cerut țărilor europene să dea dovadă de mai multă independență în abordările față de Rusia și să nu accepte presiunea Americii, dacă Statele Unite continuă să se pronunțe împotriva normalizării dialogului cu Moscova. ”Europenii trebuie să-și revizuiască abordările impuse, în general, de Statele Unite”, a spus Grușko.

Luând cuvântul, sâmbătă, la Conferința de la Munchen, Macron a declarat că Rusia nu poate fi blocată și ignorată. Potrivit spuselor sale, Europa are nevoie de dialog cu Rusia, un dialog care are ca obiectiv reglementarea conflictelor înghețate și securitatea cibernetică, amintește ”Vzgliad”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875055