Hot News
Corneliu Vlad: Confuzie și impas în criza ucraineană
26/02
Între postul ortodox și Ramadan: Votul constituțional va fi la 22 aprilie
27/02

”Formatul Normandia”: Posibilă dată pentru o întâlnire ministerială

Foto: politros.com

Întâlnirea miniștrilor de Externe ai celor patru state participante la ”Formatul Normandia” (Germania, Rusia, Ucraina, Franța) ar putea avea loc peste o lună, având înscrisă pe ordinea de zi pregătirea unui nou summit, a anunțat miercuri șeful diplomației de la Kiev, Vadim Pristaiko, relatează RIA Novosti.

Declarația vine după ce secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a afirmat că o dată concretă pentru desfășurarea, la Berlin, a unei reuniuni a acestei structuri, ”Formatul Normandia”, nu a fost deocamdată stabilită și că încă mai trebuie constatat în ce măsură sunt îndeplinite acordurile convenite la Paris.

”Noi, miniștrii de Externe ai tuturor celor patru țări planificăm o întâlnire pentru a pregăti întrevederea la vârf în ”Formatul Normandia”. Ea ar putea avea loc când vom observa un anumit progres, care să fie discutat și pentru care ne și întâlnim, de altfel. Cred că undeva peste o lună, așa am planficat cu colegul german”, a spus Pristaiko adresându-se jurnaliștilor.

Potrivit afirmațiilor sale, se lucrează deja la pregătirea unei întâlniri la nivel de consilieri.

Primul, din ultimii trei ani, summit al țărilor din ”Formatul Normandia” s-a desfășurat la Paris, la 9 decembrie 2019. La finalul întrevederii, părțile au adoptat un comunicat comun și au convenit o nouă întâlnire peste patru luni, la Berlin, pentru a continua eforturile de reglementare a situației din Donbass. În comunicat se sublinia că acordurile de la Minsk rămân fundamentul de lucru în ”Formatul Normandia”, prevăd separarea forțelor până la sfârșitul lunii martie 2020 în trei noi puncte din Donbass. De asemenea, liderii au cerut ca, până la sfârșitul anului, să fie asigurat regimul de încetare a focului în Donbass. În plus, ei au recomandat grupului de contact să asigure, tot până la sfârșitul acestui an, schimbul de deținuți în Donbass după principiul ”toți pentru toți” și să ofere Crucii Roșii ”acces deplin și necondiționat la toate persoanele reținute”.

Anterior, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat că noul summit în ”Formatul Normandia” ar putea fi convocat după îndeplinirea deciziilor întâlnirii din decembrie și că, potrivit spuselor sale, nu există vreun progres real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048