Hot News
O tânără l-a cerut de bărbat pe Vladimir Putin
10/03
Echipa națională de rugby a Rusiei a învins selecționata României, în meciul Campionatului European
10/03

Deputații ruși, despre riscurile deprecierii rublei

Foto: Istock

Deputații Dumei de Stat au evaluat riscurile – pentru economie și pentru cetățenii ruși – generate de scăderea prețurilor la petrol, scădere provocată de consecințele ruperii înțelegerii cu OPEC, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

Luni, prețurile mondiale la petrol au afișat, în prima parte a zilei, o scădere de aproape 30% – un record din ianuarie 1991 – antrenând deprecierea rublei. Pe acest fundal, cursul dolarului și al monedei europene, față de rublă, a sărit pe piața valutară internațională, ajungând la 75 și, respectiv, 86 de ruble.

”Nu există certitudinea că deprecierea rublei va fi importantă, pe termen lung”, a apreciat prim-vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru politică economică, Vladimir Gutenev, citat de Interfax.

În opinia lui, cel mult peste două săptămâni, cursul rublei se va stabiliza în jurul valorilor de 66-67 de ruble pentru un dolar. Politicianul consideră că o asemenea evoluție nu poate reprezenta o amenințare substanțială pentru industrie. Problema este că, în ultimii ani, Rusia a început să exporte numeroase produse de înaltă tehnologie, iar o monedă mai slabă poate, într-o oarecare măsură, să faciliteze exporturile.

În schimb, această situație ar putea antrena o creștere neînsemnată a prețurilor la componente din import. ”Nu este exclus să fie o creștere nesemnificativă a prețurilor”, a spus el. Pe de altă parte, el este de părere că, în condițiile date, furnizorii străini de componente vor accepta, după toate probabilitățile, o oarecare scădere a profitului, pentru a nu pierde piața rusească. Ca atare, ar putea chiar să nu existe o scumpire a produselor cu componente importate de peste hotare.

Deputatul consideră că, în situația dată, Guvernul trebuie să se concentreze pe mecanisme directe de susținere a întreprinderilor.
La rândul său, Mihail Șciapov, membru al Comisiei pentru buget și taxe, a declarat că o creștere a prețurilor va depinde de cât de îndelungată va fi deprecierea rublei. Dacă se va stabili la noi nivele, prețurile oricărui produs de import vor crește.

Într-un comentariu pentru RIA Novosti, el a amintit că Rusia importă componente pentru autoturisme, utilaje pentru producție, numeroase semifabricate pentru industria alimentară, softuri pentru computere, etc.

”Nu va fi un salt brutal, dar, în decurs de 2-3 ani, vom simți o creștere constantă a prețurilor”, a prezis Șciapov, referindu-se la consecințele acestei situații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875096