Hot News
Nicio campanie anti-occidentală: Kremlinul răspunde acuzațiilor UE de dezinformare, din Rusia, privind coronavirus
18/03
În atenția mass mediei românești: acreditarea pentru Ziua Victoriei de la Moscova
19/03

Sondajul a arătat cum evaluează crimeenii aderarea la Rusia

Fleshmob-ul desfășurat în orașul crimeean Evpatoria și dedicat celei de a 6-a aniversări a reunificării Crimeii cu Rusia/ RIA Novosti

Marea majoritate a rezidenților Republicii Crimeea (93%) și ai Sevastopolului (90%) evaluează pozitiv reunificarea Crimeii cu Rusia, conform rezultatelor unui sondaj al Institutului VȚIOM.

De asemenea, dacă duminica viitoare ar fi organizat un referendum, cu aceleași întrebări ca în urmă cu șase ani, majoritatea rezidenților din Crimeea (88%) și Sevastopol (84%) ar susține această decizie.

În urmă cu șase ani, Republica Crimeea și Sevastopolul au devenit, oficial, noi entități ale Federației Ruse. La baza acestui lucru au fost rezultatele referendumului general din Crimeea, organizat cu câteva zile mai devreme. Ziua de 18 martie este zi liberă în Crimeea. Sondajul notează că trei sferturi (72%) dintre respondenții din Crimeea și 67% din Sevastopol spun că reunificarea Crimeii cu Rusia a avut un impact pozitiv asupra vieții lor și a familiilor lor, iar 14% dintre locuitorii Sevastopolului și ai Crimeii au răspuns că nu a avut niciun efect. Pentru 8% și, respectiv, 12%, impactul a fost negativ.

Printre consecințele pozitive, crimeenii remarcă, în primul rând, îmbunătățirea vieții, stabilitatea (23%) și situația pașnică din republică (18%), iar locuitorii Sevastopolului, de asemenea, situația politică normală (16%) și realizarea visului de a trăi în Rusia (14%). După cum s-a indicat în sondaj, la rândul său, majoritatea rușilor (90%) consideră că decizia de a accepta Crimeea este corectă, în timp ce, pentru 49% dintre cetățeni, principalul motiv este faptul că Crimeea este un teritoriu tradițional rusesc.

Conform rezultatelor studiului, 71% dintre respondenți consideră că aderarea peninsulei la Rusia a adus mai multe beneficii țării, 14% sunt de părere contrară, iar 15% au considerat dificil să răspundă. De asemenea, printre motivele pentru care unele țări nu doresc să recunoască oficial Crimeea ca teritoriu rusesc, rușii au indicat prezența intereselor politice (12%), lipsa dorinței de a vedea dezvoltarea și consolidarea Rusiei, precum și atitudinea negativă față de statul rus (câte 8%).

Pentru această cercetare, VȚIOM a efectuat trei sondaje comandate de Institutul de experți pentru cercetare socială (EISI). La 14 martie 2020, a avut loc o anchetă telefonică a rușilor, la care au fost intervievați 1.600 de respondenți, cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul a fost extras din lista completă de numere de telefon utilizate în Rusia; dimensiunea sa maximă de eroare, cu o probabilitate de 95%, nu depășește 2,5%.

Al doilea sondaj telefonic a cuprins rezidenții Republicii Crimeea, efectuat în perioada 14-15 martie 2020, fiind intervievați 1200 de respondenți, cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul a fost extras din lista completă de numere de telefon utilizate pe teritoriul Republicii Crimeea, iar dimensiunea sa maximă de eroare, cu o probabilitate de 95%, nu depășește 2,8%.

Al treilea este un sondaj telefonic al rezidenților Sevastopolului, în perioada 14-15 martie 2020, în rândul a 800 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani, folosind metoda interviurilor telefonice pe un eșantion stratificat de două baze aleatorii de numere fixe și mobile. Pentru acest eșantion, dimensiunea maximă a erorii, cu o probabilitate de 95%, nu depășește 3,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097