Hot News
Sistemele rusești de testare a coronavirusului au fost transferate în 13 țări
21/03
Ajutor pentru cetățenii ruși aflați în străinătate: Declarația MAE rus
21/03

Rusia nu ne amenință: în SUA, se cere schimbarea geopoliticii

Foto: Agenția FAN

Politologul american Alex Zhivich a cerut Statelor Unite să pună capăt tentativelor de a organiza izolarea internațională a Rusiei, pentru a evita o renaștere a alianței militare ruso-chineze. Rusia nu reprezintă, pentru SUA, o amenințare militară directă, a afirmat expertul. De asemenea, el a avertizat Washingtonul în legătură cu propaganda unui model al lumii ”bipolare” simplificat.

Într-un articol scris pentru The National Interest, Alex Zhivich, consilier pe proiecte speciale al decanului Universității Case Western Reserve, din Cleveland, statul Ohio, arată că politica externă a Occidentului, în privința Kremlinului, seamănă cu încercarea de a transforma URSS într-o țară-paria, tentativă pe care țările capitaliste au întreprins-o în zorii existenței Uniunii Sovietice. Atunci, Moscova a reușit să iasă din blocadă grație Tratatului de la Rappallo, semnat (la 16 aprilie 1922, n.r.) cu Republica de la Weimar, acord care a devenit prima victorie a diplomației sovietice, consideră autorul articolului.

Politologul amintește că actuala situație a lucrurilor va conduce la o posibilă renaștere a alianței militare ruso-chineze. În plus, țările vest-europene și Rusia vor continua să-și întărească relațiile – ele sunt indisolubil legate prin comunitatea europeană, subliniază Zhivich.
”Statele Unite trebuie să-și reconfigureze obiectivul prin care privim spre Rusia. Rusia nu reprezintă, pentru noi, o amenințare militară directă. Această percepție a fost formulată, pentru prima dată, de George Kennan, încă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când a punctat clar granița dintre amenințarea ideologică a Uniunii Sovietice și amenințarea militară a lui Hitler”, se precizează în material.

Potrivit analistului, acest lucru va permite o slăbire a perspectivelor de relansare a cursei înarmării între cele două țări și, de asemenea, va priva o serie de politicieni americani de teme pentru retorica anti-rusă, în încercările lor de a atrage alegători în cadrul conceptului ”de bipolaritate”, conform căruia SUA se află la un pol geopolitic, iar Rusia, la altul.

«Fascinația pentru acest model al lumii, excesiv de simplificat, nu va face decât să consolideze tendința de unificare firească a Rusiei și Chinei într-o ”axă a răului”, ceea ce va spori eventualitatea unei cooperări economice, militare și diplomatice între ele», a rezumat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875065