Hot News
Coronavirus. Rusia trimite în Italia opt brigăzi mobile de specialiști militari în virusologie și medici
22/03
Răsfoind presa română: Cum ne-a salvat Pavel Kiseleff/ adevarul.ro
22/03

Lavrov la 70 de ani. Despre întâlnirea cu un șarpe și începuturile carierei sale

Foto: imago.images

În ziua în care a împlinit 70 ani de ani, la 21 martie, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a primit titlul de Erou al Muncii, prin ordin prezidențial. Lavrov a fost decorat pentru ”servicii deosebite aduse statului și poporului”, se precizează în comunicatul publicat pe site-ul Kremlinului. Într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia 1, șeful diplomației de la Moscova a povestit cum și-a început cariera diplomatică la ambasada URSS din Sri-Lanka și care este cea mai palpitantă amintire din acea perioadă.

Șeful diplomației ruse a povestit despre cei patru ani (între 1972 – 1976) petrecuți în calitate de consilier al ambasadei sovietice din Colombo, imediat după absolvirea a Institutului pentru relații internaționale din Moscova (MGIMO).

”Firește că s-au păstrat amintiri legate, în primul rând, de clădirea veche a ambasadei, pentru că am stat acolo patru ani. Am fost consilier al ambasadorului Uniunii Sovietice, Rafik Nișanov. Dumnezeu să-i dea sănătate. S-a închegat un colectiv, format din absolvenți ai MGIMO și tovarăși de vârstă mai înaintată – primii secretari și consilieri. Jucam fotbal, volei”, a relatat Lavrov.

Potrivit spuselor sale, în fiecare sâmbătă și duminică, angajații reprezentanței diplomatice se adunau la clubul ambasadei și jucau diferite jocuri sportive, vizionau filme.

”Era o tradiție. Acum, în ambasade, rar se mai organizează vizionări colective de filme. Fiecare poate face asta la el acasă”, a adăugat șeful MAE rus. El a spus că la ambasadă vedeau ”filme sovietice, bune, care și astăzi se mai difuzează la televizor”. Filmele erau trimise din URSS.

Una dintre cele mai palpitante amintiri din perioada de lucru în Sri-Lanka a fost când a dat peste un șarpe, în propriul birou. ”În biroul meu, din clădirea veche a ambasadei, se târa o viperă mică. Aparatele de aer condiționat erau, acolo, încadrate în perete și era un fel de gaură, spre care se târa șarpele. Dar, l-am neutralizat rapid. După care, am început să verificăm birourile, pentru a astupa toate fisurile”, a spus Lavrov.

În plus, el își amintește cu plăcere de excursia prin țară. Sri-Lanka, unde sunt foarte multe locuri interesante, are ”și o istorie interesantă. Recomand să vizitați vechea capitală a statului insular, Kandy”, a spus ministrul rus de Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068