Hot News
Rusia a finalizat transferul de ajutor către Italia
23/03
Noi măsuri de luptă împotriva coronavirusului, la Moscova
24/03

Academicianul Maleev: A doua zi după… pandemie

Foto: TASS

Tema zilei – coronavirus. Statisticile îmbolnăvirilor. Statisticilor deceselor. Descifrarea genomului virusului. Dezvoltarea unui vaccin împotriva Сovid-19, medicamente și leacuri tradiționale. Lacăte la graniță, anularea tuturor manifestărilor. Străzi pustii… Și, cel mai popular slogan: ”Stați acasă”. Până când? Prognozele devin tot mai populare, dar nimic nu este clar. Deși, avem nevoie de claritate! Și tare vrem să știm cum vom trăi a doua zi după pandemie. Academicianul rus Viktor Maleev (în imagine), în dialog cu ”Rossiiskaia Gazeta”.

”Să nu exagerăm! Răul nu se transmise de la o simplă privire. Panica și teama sunt provocate de ignoranță. Dar, fără carantină, toți, pe rând, se pot contamina cu coronavirus”, spune interlocutorul cotidianului menționat. Întrebat când se va termina totul, omul de știință a amintit că ”SARS, care a fost din ianuarie 2002 până în august 2003, a dispărut brusc. Iar, de atunci, o lume întreagă nu îi poate da de urmă. Nu este exclus ca și actualul coronavirus să aibă aceeași soartă. Dar, sunt și alte prognoze: acest virus va rămâne cu noi, mulți ani de acum înainte”, a apreciat academicianul rus.

Potrivit afirmațiilor sale, actuala pandemie ”ne-a învățat multe. Înainte de toate, ea ne-a amintit că niciodată nu trebuie să uităm că, în lume, au fost și vor mai exista agenți infecțioși. Ei fac parte din natură. Apar și trăiesc după legi proprii. Dar, de regulă, acest lucru se întâmplă brusc, luând omenirea pe nepregătite. Așa a fost și acum. Tare mi-aș dori ca, acum, totul să devină altfel: atenția pentru infecții crește și vom fi mult mai pregătiți pentru ele”, a spus el.

Dacă am fost pregătiți? China, a explicat Viktor Maleev, ”a reușit să se mobilizeze cel mai bine. Într-o oarecare măsură, și noi. În Rusia, după destrămarea URSS, s-a păstrat Serviciul epidemiologic centralizat. El și-a asumat principala povară a luptei împotriva infecției cu Covid-19. Condus de Anna Popova, acest serviciu a reușit, într-un interval scurt de timp, să rezolve probleme legate de diagnosticare, de organizare a controlului epidemiologic, să mobilizeze întregul sistem de sănătate”, a explicat academicianul.

Cum vom trăi după coronavirus? ”Observăm că această infecție este mult mai periculoasă pentru bătrâni. Sper că, de acum înainte, vom avea mai multă grijă de părinți, de bunici. Poate, în sfârșit, vom reuși să dezvoltăm mai repede noi vaccinuri și preparate antivirale. Pentru că, este un nonsens când un vaccin împotriva infecției este promis abia peste doi-trei ani, când infecția, în sine, se va duce. Așa s-a întâmplat și cu SARS”, a declarat academicianul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875061