Hot News
Șoigu s-a întâlnit cu Assad în Siria
24/03
Încălcarea regimului de carantină și pedepsele cuvenite
25/03

Putin, sfătuit să exerseze scenariul italian al epidemiei – cel mai dificil

Președintele Vladimir Putin vizitează spitalul cu bolnavii infectați cu coronavirus, din Kommunarka (Moscova)/ Foto: RIA Novosti

Medicul șef al spitalului din localitatea Kommunarka (zona Regiunii Moscova care, recent, a fost inclusă în componența capitalei – n.r.), Denis Proțenko, l-a sfătuit pe președintele Vladimir Putin să ia în considerare și să prelucreze scenariul ”italian” al evoluției situației cu virusul Covid-19, subliniind că medicii ar fi fericiți dacă Rusia ar merge pe calea ”chineză” sau ”coreeană”.

La întâlnirea cu medicul șef, Putin l-a rugat să-i expună punctul lui de vedere privind organizarea luptei împotriva coronavirusului. ”Dumneavoastră, ca om care, cum se spune, sunteți pe câmpul de luptă, vă confruntați direct și lucrați cu această problemă, ce credeți că trebuie făcut, care sunt observațiile, propunerile dumneavoastră, poate în privința modului de organizare a activității noastre – nu numai la Moscova, vorbim chiar și de organizarea pe tot cuprinsul țării”, a spus Putin.

Proțenko a arătat că, din punct de vedere medical, se pot descrie două scenarii: ”asiatic”, când situația se calmează rapid și ”italian”, când se amplifică.

”Mie, ca medic – nu doar ca medic șef, dar și ca anestezist-reanimator – mi se pare deosebit de important să fie prelucrat scenariul italian, dacă va fi o explozie de îmbolnăviri. Moscova a pornit, se pare, pe acest drum, iar spitalul nostru chiar este pregătit să se transforme, dacă va fi un număr mare de bolnavi. Adică, din 606 paturi, putem transfera imediat 190 în terapie intensivă, mai aducem și ventilatoarele din depozite, iar toate aceste 600 de paturi devin un mare centru de terapie intensivă, care va aduna specialiști de înaltă competență din tot orașul. Cam acesta ar fi modelul italian”, a explicat Proțenko.

”Dar dacă, brusc, vom porni pe neașteptate pe calea chinezească sau cea coreeană și totul se va opri în aprilie, mai, cred că medicii vor fi cei mai fericiți că am mers pe acest scenariu, dar cred că, oricum, trebuie să ne pregătim și pentru un scenariu mult mai dificil”, a adăugat medicul șef.

Înainte de vizita la spitalul din Kommunarka, președintele Vladimir Putin a convocat, marți, o ședință privind măsurile de luptă împotriva răspândirii coronavirusului în Rusia. Principalul raportor a fost primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care a calificat situația ca serioasă și a dispus extinderea regimului de carantină pentru persoanele în vârstă și în regiunile unde ritmul de expansiune a infecției este ridicat.

Precizând că, în prezent, numărul cazurilor de contaminare confirmate a ajuns la circa 500, edilul capitalei a precizat că mulți dintre cei veniți din străinătate nu se testează, se află acasă în izolare, fie la casele de vacanță, fie în apartamente și se simt bine. ”Dar, numărul real al celor bolnavi ar putea fi considerabil mai mare”, a declarat Sobianin, citat de ”Rossiiskaia Gazeta”.

”De aceea, ținând cont de dinamica evoluției, am început să aplicăm și alte măsuri, am lărgit rețeaua de unități spitalicești și de testare”, a continuat primarul Moscovei. Potrivit precizărilor sale, au fost create 9 laboratoare care au efectuat deja 3000 de teste și vor mai fi alte 13.000 de teste, până la sfârșitul săptămânii. ”Îi testăm pe toți cei care vin la noi – și chinezi, și coreeni și așa mai departe”, a adăugat Sobianin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874972