Hot News
Cine a plătit ajutorul umanitar pentru SUA
03/04
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XLVIII): Cea de-a treia revelație a Revoluției Române – Teroriștii!
03/04

Sancțiuni. La ONU, Occidentul a respins propunerea Rusiei

Foto: AP

Refuzul mai multor țări occidentale de a adopta propunerea de slăbire a sancțiunilor unilaterale va complica efortul comun de combatere a pandemiei de coronavirus, a apreciat reprezentanța permanentă a Rusiei la ONU, comentând refuzul Ucrainei, Georgiei, Marii Britanii, Statelor Unite și a Uniunii Europene de a adopta proiectul de rezoluție depus de Moscova, pe această temă, în Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, informează agenția TASS.

Adunarea Generală a ONU a adoptat un proiect de rezoluție alternativ și cu un caracter mai general, ce îndeamnă ”la solidaritate în lupta cu pandemia”, dar ignoră propunerea secretarului general al ONU de a se renunța la sancțiuni. Varianta Rusiei, cu măsuri mai concrete, nu a fost adoptată.

”Textul nostru prevedea: recunoașterea rolului coordonator al Organizației Mondiale a Sănătății în lupta cu pandemia, acordul statelor de a colabora, inclusiv în elaborarea normelor de luptă împotriva răspândirii și vindecării bolii Covid-19, acordarea de ajutor celor mai afectate țări, în special a celor în curs de dezvoltare, renunțarea la războaiele prețurilor și la utilizarea sancțiunilor unilaterale, cu ignorarea Consiliului de Securitate al ONU, pentru a asigura accesul rapid la alimente și medicamente, precum și combaterea speculațiilor financiare cu mărfuri de primă necesitate”, se precizează în comunicatul reprezentanței permanente a Rusiei la ONU.

”Nu s-a reușit adoptarea prin consens a documentului depus de noi. S-au opus Ucraina, Georgia, Marea Britanie, SUA și UE”, a subliniat misiunea diplomatică, apreciind că o astfel de decizie nu face decât să complice eforturile de stopare a pandemiei. ”Regretăm că un grup mic de state – apologeți ai politicii de sancțiuni – s-a dovedit nepregătit să răspundă la apelul Secretarului General al ONU și nu a putut renunța la abordările și interesele lor politizate”, a menționat reprezentanța Rusiei în comunicatul dat publicității. Prin urmare, se concluzionează în document, ”va fi considerabil mai dificil să se răspundă global și solidar la amenințarea noii pandemii. Pot avea de suferit extrem de mulți oameni – în primul rând, din țările în curs de dezvoltare”.

”Am fi interesați să auzim și să vedem în scris care au fost logica și argumentele de blocare a proiectului nostru de declarație din partea UE, SUA și a Marii Britanii. În același timp, am dori și am fi bucuroși să scăpăm și să eliberăm Ucraina și Georgia de aceste explicații, deoarece argumentele lor – ca de obicei, disprețuitoare și politizate – nu ajută la înțelegerea poziției majorității țărilor”.

Misiunea diplomatică a Rusiei la ONU a subliniat că 28 de state membre ale organizației mondiale au fost coautori ai rezoluției propuse de Rusia și că ”eforturile de coordonare vor continua, cu țările care gândesc la fel în această chestiune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875050