Hot News
Rusia a trimis în Serbia primul avion cu virusologi
04/04
Academicianul Vitali Zverev: Noul coronavirus a venit pentru totdeauna
04/04

La Praga, a fost demontat monumentul dedicat mareșalului Konev

Foto: pobedarf.ru

Din ordinul autorităților municipale, la Praga a fost demontat monumentul dedicat mareșalului Ivan Konev, ridicat în 1980, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la eliberarea orașului, de către trupele Frontului 1 Ucrainean al Armatei Roșii, sub comanda mareșalului, informează cotidianul Kommersant.

”Sculptura va fi mutată”, a anunțat secretarul de presă al raionului Praga-1, Ondrej Sramek, precizând că, astfel, este dusă la îndeplinire decizia municipalității din 12 septembrie, anul trecut. Oficialul ceh a precizat, potrivit agenției TASS, că monumentul va fi mutat pe teritoriul uneia dintre firmele comerciale specializate în păstrarea sculpturilor istorice, după care, va fi montată într-un muzeu privat din Cehia.

Prin vocea reprezentantului său oficial, Jiri Ovcacek, cancelaria președintelui Cehiei, Milos Zeman, a criticat decizia. Într-o postare pe Twitter, el a scris că politicienii din opoziție și extremiștii folosesc situația de criză din țară (provocată de coronavirus) pentru a demonta monumentul mareșalului, cel care a comandat trupele care au eliberat localitatea Oświęcim (lagărul de concentrare de la Auschwitz, n.r.). ”La 27 ianuarie 2020 s-au împlinit 75 de ani de la eliberarea Oświęcim-ului. Ziua Internațională a Holocaustului. Puteți dărâma statuia, dar nu puteți șterge memoria”, a asigurat el.

Ambasada Rusiei în Cehia a subliniat că ”cele întâmplate trezesc o profundă indignare”. ”Exprimăm protestul nostru ferm împotriva acțiunilor de vandalism ale liderilor municipali lipsiți de scrupule. Considerăm incidentul drept un pas neprietenesc, care contravine flagrant Tratatului de prietenie și colaborare dintre Federația Rusă și Republica Cehă, din 1993”, se arată în comunicatul misiunii diplomatice a Rusiei, postat pe Facebook. Diplomații au dat asigurări că demontarea monumentului ”nu va rămâne fără o reacție corespunzătoare din partea Rusiei”.

Nepoata mareșalului, Elena Koneva, a adresat autorităților Rusiei rugămintea de a aduce monumentul în Rusia, pentru a-l instala pe strada Mareșalul Konev din cartierul moscovit Șciukino. ”Dragă bunicule, iartă-ne, iartă-ne că nu am fost în stare să te aducem acasă, iartă-ne că am permis ca memoria ta să fie batjocorită. Ai fost și rămâi un Eliberator, ai fost și rămâi Soldatul Patriei noastre, ai fost și rămâi Mareșalul Victoriei”, a scris ea pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097