Hot News
Medic de gardă. Poezie de Ioan Popa
12/04
MAE rus: Diplomația SUA a recurs la o metodă ticăloasă
13/04

Astăzi este Ziua Internațională a Zborului Uman în Spațiu. Un mesaj al primului cosmonaut român, Dumitru Prunariu (VIDEO)

12 aprilie 2019. Momentul înaugurării monumentului lui Iuri Gagarin în Parcul ”Regele Mihai” (Hărăstrău) din București/ Foto: Vești din Rusia

La 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, aflat la bordul navei spațiale ”Vostok”, a făcut primul zbor spațial din istoria omenirii. În 108 minute, a înconjurat globul pământesc și a aterizat, în siguranță, în vecinătatea satului Smelovka, regiunea Saratov, lângă Volga.

În următorii ani, “astronautul nr. 1” a fost în zeci de țări, în vizite oficiale, unde a fost întâmpinat ca un erou, recunoscându-se fapta lui istorică și realizările Uniunii Sovietice în explorarea spațiului cosmic.

La 7 aprilie 2011, la inițiativa Rusiei, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 12 aprilie drept Ziua Internațională a Zborului Uman în Spațiu. Rezoluția subliniază că primul zbor în spațiu a fost efectuat de un cetățean sovietic, Iuri Gagarin. “Acest eveniment istoric a deschis calea explorării spațiului, în beneficiul întregii omeniri”, se arată în document.

Vizita lui Iuri Gagarin în Cuba, ”Iinsulă a Libertății”. În imagine: alături de Fidel Castro/ Foto din arhiva MAE al Rusiei

Semnificația ieșirii în spațiu a lui I.A. Gagarin este greu de subestimat. Acest eveniment a confirmat contribuția remarcabilă a Rusiei Sovietice la progresul mondial și a inaugurat era zborurilor spațiale pilotate. Cu ocazia Zilei Cosmonauticii, Centrul Rus pentru Știință și Cultură din București a publicat, pe Facebook, un mesaj al primului cosmonaut român, Dumitru Prunariu, pe care îl prezentăm cititorilor noștri.

https://www.facebook.com/CentrulrusdestiintasiculturaBucuresti/videos/251878919320140/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091