Hot News
La ce renunță rușii pe timp de pandemie
24/04
Putin a semnat legea privind simplificarea obținerii cetățeniei ruse
25/04

Președintele Igor Dodon, despre decizia Curții Constituționale care sabotează obținerea creditului oferit de Rusia

Foto: TASS

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a exclus posibilitatea ca, în spatele blocării ratificării acordului de împrumut încheiat cu Rusia, să se afle opoziția ”proeuropeană”, transmite TASS.

”Opozanții noștri au sperat foarte mult că nu vom obține ajutor din afară, dar, noi îl vom primi – și din Occident, dar și din Est… Însă, pentru unii reprezentanți ai opoziției, cu cât este mai rău, cu atât mai bine. Ei sperau că nu vor fi bani – pentru salarii și pensii, pentru că, atunci, ar fi avut posibilitatea să destabilizeze situația și să provoace alegeri anticipate”, a spus șeful statului.

Însă, Dodon le-a cerut să nu tragă concluzii pripite și să aștepte clarificarea situației. ”Am să mă străduiesc ca, măcar în această etapă, să nu comentez decizia Curții Constituționale, în semn de respect față de această instituție a statului. Dar, trebuie să vedem ce se află în spatele ei”, a arătat liderul de la Chișinău.

”Acordul a fost aprobat de Parlament. Din câte înțeleg, Curtea Constituțională a blocat ratificarea lui de către președinte, pentru ca eu să nu îl semnez mâine. Dar, noi nu ne grăbim, pentru că, în Parlament, au fost ridicate multe întrebări legate de acest document. Trebuie precizate anumite detalii”, a spus Dodon.

În același timp, șeful republicii a atras atenția că împrumutul oferit de Rusia este foarte important pentru Moldova, pentru că permite țării nu doar să traverseze criza, dar să și iasă din ea. ”Cei care doresc să-l blocheze, își asumă responsabilitatea consecințelor”, a subliniat Dondon.

El a adăugat că decizia Curții Constituționale a Moldovei va avea un impact negativ asupra țării, care se confruntă cu pandemia de coronavirus și cu criza economică.

”Dacă admitem că acordul cu Rusia va fi anulat, nu vom avea bani pentru repararea drumurilor, iar în zona de risc vor intra proiecte de investiții, dar și plățile sociale. Pentru țară, efectul va fi dintre cele mai negative”, a insistat Dodon.

TASS amintește că, la solicitarea deputaților din opoziție, Curtea Constituțională a stopat procedura de intrare în vigoare a legii privind ratificarea acordului cu Rusia. CC nu a fixat, încă, o dată pentru o analiză pe fond nici a acordului în sine, nici a legii privind ratificarea lui. În același timp, la ședința din 23 aprilie, majoritatea judecătorilor au votat în favoarea înlăturării șefului CC, Vladimir Țurcan, în funcție fiind numită Domnica Manole.

Parlamentul Moldovei a ratificat, joi, cu majoritate de voturi, acordul privind acordarea, de către Rusia, a unui împrumut de 200 milioane de euro. Opoziția a votat împotrivă, criticând decizia guvernului și a majorității parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875042