Hot News
Doctorul Miasnikov: ”În viața mea nu am văzut așa ceva”
02/05
Ministerul Apărării a publicat documente de arhivă despre Operațiunea ”Berlin”
02/05

Lavrov a comentat acuzațiile presei din Cehia

Foto: flickr.com

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a comentat informațiile potrivit cărora diplomații ruși ar fi intenționat să-l otrăvească pe primarul raionului municipal Praga-6 cu ricin. În opinia lui Lavrov, asemenea afirmații sfidează orice rațiune, scrie Lenta.ru.

El a catalogat drept absurde afirmațiile conform cărora o persoană, în al cărei bagaj s-a descoperit o substanță otrăvitoare, ar fi fost lăsată, în aeroport, să intre pe teritoriul Cehiei. ”Au găsit o substanță letală și l-au lăsat în țara lor? Ce om cu mintea la cap ar putea crede așa ceva, acceptând toate aceste inepții?”, a spus Lavrov la o conferință de presă.

Ministrul a subliniat că ”nu a existat nici un angajat al ambasadei noastre în toată povestea asta” și că nici unul dintre diplomații ruși nu a venit la Praga.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Praga trebuie să realizeze faptul că provocări de acest gen, cu diplomați ruși care ar fi intenționat să otrăvească politicieni cehi, vor avea consecințe pentru relațiile cu Moscova. În același timp, diplomatul a asigurat că Rusia nu vrea să agraveze relațiile cu Cehia din cauza acuzațiilor lansate de presa locală. Potrivit spuselor sale, structurile și instituțiile de profil din Cehia trebuie să prezinte fapte sau să respingă asemenea declarații.

La 27 aprilie, publicația cehă Respekt a anunțat că, în urmă cu vreo trei săptămâni, în capitala țării a aterizat un bărbat cu pașaport diplomatic rusesc și care avea în geamantan ricin, o otravă mortală. În articol se afirma că respectivul oaspete s-ar fi deplasat la Ambasada Rusiei și ar fi intenționat să-i otrăvească pe primarul cartierului Praga-6, Ondrej Kolar și chiar pe primarul orașului, Zdenek Hrib, pentru că au fost implicați în demontarea monumentului închinat mareșalului Konev și pentru că au acordat pieței din fața Ambasadei ruse numele opozantului politic rus, Boris Nemțov. După ce un reprezentant oficial al MAE ceh a confirmat informația referitoare la sosirea la Praga a unui diplomat, MAE rus a respins ferm acuzațiile, arătând că nici un diplomat rus nu s-a deplasat la Praga, începând din luna martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875177